Orbović: U Srbiji nema ideologije

Izvor: RTS, 03.Jan.2012, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orbović: U Srbiji nema ideologije

Savez samostalnih sindikata Srbije će do 15. januara doneti odluku o tome da li će se politički angažovati, kaže predsednik tog saveza Ljubisav Orbović. U Srbiji nema socijaldemokratske partije, nema levice i desnice, nema ideologije, navodi Orbović.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da će taj sindikat do 15. januara doneti odluku o tome da li će se politički angažovati.

Orbović je Tanjugu rekao da je bilo nekih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kontakata rukovodstva SSSS-a sa pojedinim političkim srankama, ali da to ne znači da će taj sindikat "ući u politiku".

"Lično nemam tih ambicija", rekao je Orbović i dodao da će, ukoliko do toga, ipak, dođe, SSSS podržati neku socijaldemokratsku opciju, iako smatra da u Srbiji nema izražene socijaldemokratije, levice ili desnice.

"Bilo bi logično da to bude neka od socijaldemokratskih opcija, ali ono što je interesantno jeste da u Srbiji nema takve partije, nema levice i desnice. Nema ideologije", rekao je Orbović i dodao da svi "potpuno identično rade i da na jedne i na druge ima veliki uticaj neko sa strane".

Lider najvećeg sindikata u Srbiji tvrdi da sve političke stranke imaju interesovanje za političku saradnju sa tim sindikatom, jer bi im, kako kako je rekao, sindikat mogao doneti određeni broj političkih glasova. Orbović, međutim, tvrdi da to nije i njihov cilj.

"Nama je cilj da izađemo sa jednim programom, da imamo garancije da će se on poštovati i da imamo, eventualno, taj 'kontrolni paket' koji bi nam omogućio da, u slučaju da se to ne dešava, napravimo poremećaj u toj novoj vladi", rekao je Orbović.

Ljubisav Orbović tvrdi da je sindikat na čijem je čelu spreman da uđe u politiku, ali i da se istovremeno "strašno lomi".

Prema njegovim rečima, sasvim je logično da u jednoj ovako velikoj organizaciji postoje različita mišljenja i ona nisu uniformna, jer postoje članovi SSSS koji su već politički angažovani i koji iz nekog razloga smataraju da bi sindikat trebalo da se prikloni "njihovoj političkoj opciji".

Prvi čovek samostalnog sindikata rekao je, pak, da je pitanje svih pitanja da li će SSSS političkim angažovanjem uspeti za zaštiti prava zaposlenih. S tog aspekta, dodao je on, niko od članova ne bi bio protiv.

"Mi vidimo da se borba za prava zaposlenih stalno ruši i da pitanje rešavanja problema zaposlenih, protestima i dijalogom ne funkcionišu. Iz tog razloga smatramo da je naše uključivanje u politiku jedini način rešavanja tog problema... imali bismo svoje poslanike u Skupštini Srbije, čije bi ambicije bile isključivo rešavanje pitanja radno pravnog zakonodavstva", zaključio je Orbović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SSSS uskoro o ulasku u politiku

Izvor: B92, 03.Jan.2012

Beograd -- Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović izjavio da će taj sindikat do 15. januara doneti odluku o tome da li će se politički angažovati...Orbović kaže da je bilo nekih kontakata rukovodstva SSSS-a sa pojedinim političkim srankama, ali da to ne znači da će...

Nastavak na B92...

Loša vremena za sindikate

Izvor: RTS, 03.Jan.2012

Prema procenama sindikata, svakog dana 300 radnika ostane bez posla. U Srbiji je registrovano oko 20.000 sindikata, a poverenje radnika u te institucije nikad manje. ..Dok su srpski sindikati razjedinjeni, srpski radnici ujedinjeni su u strahu od gubitka posla, po čemu je Srbija u svetskom vrhu. Najavljeni...

Nastavak na RTS...

Orbović: Odluka o političkom angažmanu do 15. januara

Izvor: Večernje novosti, 03.Jan.2012

Savez samostalnih sindikata Srbije će do 15. januara doneti odluku o tome da li će se politički angažovati, kaže predsednik ovog sindikata Ljubisav Orbović

Nastavak na Večernje novosti...

Orbović: Do 15. jаnurа odlukа o političkom аngаžmаnu

Izvor: TvojPortal.com, 04.Jan.2012, 09:58

/dnevnik.rs/ Predsednik Sаvezа sаmostаlnih sindikаtа Srbije (SSSS) LJubisаv Orbović izjаvio je dаnаs dа će tаj sindikаt do 15. jаnuаrа ove godine doneti odluku o tome dа li će se politički аngаžovаti.  Orbović je Tаnjugu rekаo dа je bilo nekih kontаkаtа rukovodstvа SSSS...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.