Orbović: Postoji spremnost za dijalog

Izvor: RTS, 01.Feb.2014, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orbović: Postoji spremnost za dijalog

Postoji spremnost Vlade i drugih partnera da se vodi dijalog o zakonu o radu, kaže Ljubisav Orbović za RTS. Ocenjuje i da nema vremena za donošenje novog zakona i da će se raditi na izmenama postojećeg.

Vlada, sindikati i poslodavci formirali su novu radnu grupu za izradu Nacrta izmena Zakona o radu. Novi rokovi, delom stari sagovornici i nova šansa za izradu, izgleda, najkomplikovanijeg zakona u Srbiji.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, predsednik Saveza samostalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da će se kroz izmene Zakona o radu boriti da se prava radnika ne umanje i da je nakon formiranja nove grupe iskazana spremnost da se vodi dijalog i nađu adekvatna rešenja.

"Postoji spremnost Vlade i drugih partnera da se vodi dijalog, da se o zakonu razgovara", rekao je Orbović.

Nova radna grupa koja će pripremeti izmene Zakona o radu sastaće se u ponedeljak, 3. februara, a kako je najavio ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, nacrt izmena Zakona o radu biće gotov do 1. maja, a usvajanje tog zakona očekuje se do kraja juna.

Orbović, međutim, navodi da će biti teško usvojiti zakon do tog datuma, ali ističe da je najvažnije da dođe do dijaloga i sporazuma.

On je rekao da ranije sindikati nisu imali mogućnost da ukažu na primedbe o tom zakonu.

Prema njegovim rečima, radna grupa koju će činiti predstavnici Vlade Srbije, sindikata i poslodavaca, sastajaće se na svakih 15 dana.

"Da vidimo ako dolazi do zastoja, gde je do toga došlo, šta je problem i kako to prevazići. Mi to u prethodno vreme nismo imali", rekao je Orbović.

Ističe da se taj dijalog odvijao preko medija i da je to bilo "nešto što je najgore".

"Nismo imali razgovor niti sa ministrom, niti sa bilo kim drugim kome bi mogli da ukažemo šta je to sa čime se ne slažemo", navodi Orbović.

Sindikatima će biti najvažnije da se prava radnika ne smanjuju, kaže Orbović i dodaje da će poslodavci, sa druge strane, tražiti što bolji poslovni ambijent za sebe.

Orbović ocenjuje da nema vremena za pravljenje novog zakona o radu i da će se raditi na izmenama postojećeg zakona.

"Postojeći zakon bi bio osnov na kome bi počinjao razgovor o novom zakonu", objašnjava Orbović.

Govoreći o Zakonu o stečaju i privatizaciji, Orbović kaže da je potrebno da novi ministar taj zakon predloži, ali da se zakon prvo mora vratiti na Socijalno-ekonomski savet i nakon toga u Skupštinu.

Upitan kako će biti rešen problem isplate otpremnina, gde poslodavci traže da ne isplaćuju otpremnimu za ceo vremenski period, već samo za period poslednjeg zaposlenja, čemu se sindikati protive, Orbović je rekao da postoji mogućost da bude osnovan fond u koji bi se uplaćivala sredstva i iz njega se isplaćivala ta razlika.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Orbović: Najbitnija saglasnost sve tri strane

Izvor: RTS, 01.Feb.2014

Postoji spremnost Vlade i drugih partnera da se vodi dijalog o zakonu o radu, kaže Ljubisav Orbović za RTS. Ocenjuje i da nema vremena za donošenje novog zakona i da će se raditi na izmenama postojećeg...Vlada, sindikati i poslodavci formirali su novu radnu grupu za izradu Nacrta izmena Zakona o...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.