Orban podneo ostavku

Izvor: B92, 07.Dec.2020, 19:41

Orban podneo ostavku

Bukurešt -- Premijer Rumunije Ludovik Orban podneo je ostavku.

Ta odluka usledila je nakon tesnog poraza na izborima od levičarskih populista na izborima održanim juče u Rumuniji.

Orban, lider desnog centra Nacionalne liberalne stranke (PNL), najavio je ostavku na televiziji nakon razočaravajućih rezultata izbora za njegovu stranku.

Međutim, sa 95 odsto glasova prebrojanih na izborima u nedelju, opozicioni socijaldemokrati (PSD) imaju oko 30 odsto glasova, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << što možda nije dovoljno da im se omogući da formiraju vladu, podseća Juronjuz.

Ranije u ponedeljak Orban je rekao da pregovori o koaliciji sa socijaldemokratama ne dolaze u obzir, ali nije pružio jasno objašnjenje kako se njegova stranka nada da će postići novu vladajuću većinu u dvodomnom parlamentu sa 465 mesta.

"Želim da budem vrlo jasan, nikada nećemo pregovarati sa PSD-om, nećemo dozvoliti da PSD naudi Rumuniji", rekao je Orban.

Orban je na čelu vlade nešto više od godinu dana i jedan je od pet premijera koje je Rumunija imala u isto toliko godina.

Imenovan je za premijera nakon pada vlade socijaldemokrata, koju je EU žestoko kritikovala zbog mešanja u pravosuđe i korupcijskih skandala.

Samo 33 odsto potencijalnih rumunskih glasača izašlo je u nedelju na birališta, u poređenju sa skoro 39,5% 2016. Posmatrači su za istorijski nizak odziv krivili strah ljudi da ih zarazi kovid 19, ali i opšte nezadovoljstvo političkom klasom u Rumuniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.