Orban izgubio dvotrećinsku većinu

Izvor: B92, 22.Feb.2015, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban izgubio dvotrećinsku većinu

Mađarski premijer Viktor Orban izgubio je dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Na specijalnim izborima za predstavnika u mađarskom parlamentu, u tradicionalno konzervativnom gradu Vespremu, nezavisni kandidat Zoltan Kes, koga podržavaju opozicione levičarske partije, pobedio je Lajoša Nemedija iz desničarske strane Fides premijera Viktora Orbana.

Kes je dobio 43,1 odsto glasova, a Nemedi 33,4.

"Pokazali smo žuti karton vladi", rekao je Kes, a preneo AFP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Orbanova partija vladala je od 2010. godine sa dvotrećinskom većinom. Na izborima prošle godine, njegova partija je sa svojim koalicionim partnerom Demohrišćanima, zadržala većinu za jedno mesto, od ukupno 199 u parlamentu.

Građani Vesprema birali su danas svog predstavnika u parlamentu umesto dosadašnjeg Tibora Navračiča, koji je u međuvremenu imenovan za komesara EU.

Orban je, prenosi AFP, umanjio značaj ovih izbora i kaže da u budućnosti ne predviđa zakone za koje je potrebna dvotrećinska većina.

Svemoćna dvotrećinska većina omogućila je vladi da sprovodi značajne ustavne i institucionalne izmene, za koje kritičari navode da ograničavaju slobodu medija i pravosudne nadležnosti, navodi agencija.

Čaba Tot iz Institutua Republikon smatra da izbori imaju simboličan značaj u rušenju Fidesove dvotrećinske većine.

Orbanovoj stranci je naglo opala popularnost krajem prošle godine posle korupcionaških skandala i masovnih protesta zbog predloženog poreza na internet, od kojeg se kasnije odustalo, a popularnost Fidesa je stabilizovana prošlog meseca.

"Međutim, poraz na izborima u Vespremu mogao bi da znači dalji pad popularnosti Orbanove stranke", zaključio je mađarski ekspert.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Orban izgubio dvotrećinsku većinu

Izvor: Radio 021, 23.Feb.2015, 01:30

Mađarski premijer Viktor Orban izgubio je dvotrećinsku većinu u parlamentu...Na specijalnim izborima za predstavnika u mađarskom parlamentu, u tradicionalno konzervativnom gradu Vespremu, nezavisni kandidat Zoltan Kes, koga podržavaju opozicione levičarske partije, pobedio je Lajoša Nemedija iz...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.