Orban: Ulog je opstanak mađarske nacije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Feb.2019, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban: Ulog je opstanak mađarske nacije

Predsednik mađarske vlade Viktor Orban izjavio je danas u Budimpešti da od ishoda majskih izbora za Evropski parlament (EP) umnogome zavisi budućnost Starog kontinenta, a zvanična Budimpešta će učiniti sve da zaštiti nacionalne države i hrišćanstvo od najezde muslimanskih migranata.

„Ulog je ogroman, u pitanju je opstanak mađarske nacije, pa nam je želja da većinu u Strazburu i Briselu osvoje protivnici nekontrolisane migracije" – istakao je Orban u tradicionalnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << govoru o dostignućima u prethodnoj godini i planovima za naredni period, ovog puta pod sloganom „Nama je Mađarska na prvom mestu".

Mađarski premijer je ukazao da je 2018. godina bila izuzetno uspešna, jer su vladajuće stranke, Fides i demohrišćani, po treći put uzastopno osvojile dvotrećinsku većinu u parlamentu, a privredni rast je dostigao rekordnih pet procenata, što je dvostruko više od proseka EU. Gledajući malo duže unazad, privreda beleži pozitivne rezultate u poslednjih sedam godina, javni dug je smanjen za 11 odsto, nezaposlenost svedena na jednu trećinu, a penzije su postale stabilne, nastavio je on.

„Mađarska je po privrednoj moći 88. na svetu, ali 34. po izvozu. Unutar toga 20. smo po izvozu automobila, 19. po prodaji lekova, a 15. po eksportu žitarica", dodao je Orban u prepunoj sali Bazara na Budimskoj tvrđavi, gde se među gostima našao i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

Vraćajući se na migrantsku politiku, mađarski premijer je istakao da aktuelna vlada ne želi da prihvatanjem izbeglica reši problem radne snage i loše demografske pokazatelje, već će nastojati na nizom olakšica stimuliše domaće parove da imaju što više dece. Izneo je konkretan, akcioni plan od sedam tačaka, koji će već ove godine početi da se primenjuje.

Orban je ocenu stanja nacije prvi put izneo još 1999. i od tada se drži te tradicije. Nju je kasnije prihvatio i tadašnji premijer Ferenc Đurčanj, koju nije napustio ni prelaskom u opoziciju. Predsednik Demokratske koalicije je, juče, izvređao članove vlade, Orbana nazvao „političkim zlikovcem, koji je na duž rok osuđen na propast". Đurčanj se založio da Mađarsku u Evropi, za potpunu primenu evropskih normi, ukazao da "Mađari nisu posebna nacija, iznad drugih", a na kraju je pozvao sve opozicione partije, od levice do krajnje desnice, da zaborave prošlost i pokušaju da zajedničkim snagama sruše vladajuću koaliciju.

Odnos snaga će se videti na izborima za EP 26. maja, a prvi pravi korak ka mogućem jedinstvu biće lokalni izbori novembra ove godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.