Orban: Turci i Mađari će biti pobednici u 21. veku

Izvor: B92, 19.Dec.2023, 00:38

Orban: Turci i Mađari će biti pobednici u 21. veku

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je „veliki plan“ da Turci i Mađari budu „zajedno pobednici u 21. veku“.

Orban je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja bilateralnog prioritetnog sporazuma o strateškom partnerstvu sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, rekao da se "jezikom diplomatije izražava najjača moguća prijateljska, bratska i politička saradnja", kao i da Mađarska i Turska podižu bilateralne veze na najviši nivo. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Premijer je rekao da, iako su Mađari "izgubili prethodni vek", sada je plan da "pobede u 21. veku", za šta Mađarska traži saveznike, prenosi MTI.

"To je ono o čemu je reč u ovom prioritetnom strateškom statusu. Mađarska i Turska će sarađivati koliko god je to moguće. Ovo je ozbiljna obaveza napravljena u nadi da će se ostvariti ono što je predviđeno u programu predsednika Turske, da će narednih sto godina pripadati Turskoj", rekao je mađarski premijer.

On je naveo da će Mađarska učiniti sve što je u njenoj moći tokom svog predsedavanja Savetom EU sledeće godine da obnovi carinsku uniju između EU i Turske, kao i da će podržati Tursku po pitanju liberalizacije viznog režima.

Orban je istakao ulogu Turske u opštoj i energetskoj bezbednosti, rekavši da Mađarska ne bi mogla da zaustavi ilegalnu migraciju bez Turske.

Što se tiče rata u Ukrajini, premijer je rekao da je Turska jedina zemlja koja je postigla rezultate u vezi sa isporukom žita.

Pored toga, dodao je Turska je upravo preuzela komandu nad misijom Kfora na Kosovu i Metohiji, gde je stacionirano 465 mađarskih vojnika. Erdogan je rekao da je Turska usredsređena na diplomatsko rešenje za rat u Ukrajini, i pozvao na prekid vatre u Gazi.

Erdogan, koji boravi u poseti Mađarskoj kako bi prisustvovao sastanku mađarsko-turskog saveta za stratešku saradnju na visokom nivou, potpisao je zajedničku političku deklaraciju sa Orbanom o prioritetnom strateškom partnerstvu dve zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.