Orban: Nemci, nemojte slati konjicu

Izvor: B92, 21.Maj.2013, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orban: Nemci, nemojte slati konjicu

Berlin -- Mađarski premijer Viktor Orban izazvao je buru na političkoj sceni u Berlinu nakon njegovog poređenja današnje Nemačke s nacističkom.

Nemački mediji su ocenili da je Orbanov pokušaj da napravi takvo poređenje odveo mađarskog premijera u izolaciju više nego ikada do sada.

"Nemci su već jednom poslali konjicu u Mađarsku, u formi pancer-trupa. Naša molba je - molimo, nemojte to ponovo činiti'', prenose nemački mediji Orbanove reči.

Na ovu izjavu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << reagovali su i vodeći političari vladajuće demohrišćansko-liberalne koalicije i opozicione socijaldemokrate i zeleni.

Mađarski premijer se, naime, pozvao na reči kancelarke Angele Merkel, koja je na forumu o Evropi prošle sedmice rekla da će oni sve učiniti da dovedu Mađarsku na pravi put, ali neće slati ''konjicu''.

Njene reči su, opet, bile povezane s jednom izjavom njenog protivkandidata na saveznim izborima, socijaldemokrate Pera Štajnbrika, koji je rekao da je za isključenje Mađarske iz EU, a pre par godina je u šali izjavio da će uvesti ''konjicu'' u ''igru'' protiv Švajcarske, ako bude i dalje štitila nemačke utajivače poreza.

Reč ''konjica'' je, tako, izgovorena na različite načine, izazvala buru u političkom Berlinu ili, kako pojedini nemački analitičari smatraju, buru u ''čaši vode'', pošto je povod za žustro reagovanje medija bio bezazlen.

''Orban opterećuje sve više i više tradicionalno dobre nemačko-mađarske odnose'', rekao je spoljnopolitički portparol demohrišćana Rupreht Polenc, a neki od socijaldemokrata su rekli da je Orban morao razumeti da je Merkelova poslala ironičnu poruku u pravcu Mađarske.

Socijaldemokrate poručuju da je krajnje vreme da se sa Orbanom jasno razgovara.

Mađarska se zbog metoda Orbanove vlade nalazi na udaru evropskih kritičara, koji joj prebacuju ograničavanje slobode medija, demokratije, nezavisnosti sudstva i ustavnog prava, ukazuju mediji, koji takođe podsećaju da je nekadašnja Mađarska bila saveznik nacističke Nemačke.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Viktor Orban "uzburkao" Berlin

Izvor: Mondo, 21.Maj.2013

Mađarski premijer izazvao je buru u političkom Berlinu, gde su i vlast i opozicija jednoglasno reagovali odbacujući njegova poređenja današnje Nemačke s nacističkom..Guliver/Getty Images/Mark Renders..Mediji su ocenili je pokušaj da napravi takvo poređenje Viktor Orbana odveo u izolaciju više...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.