Optužnice zbog umrlica za B92

Izvor: B92, 19.Apr.2012, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnice zbog umrlica za B92

Beograd -- Drugo osnovno javno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv petorice osumnjičenih za lepljenje umrlica za televiziju B92 u Lazarevcu u februaru prošle godine.

Optuženi su Nenad Pavlović (35), Dušan Šuka (24), Aleksandar Radovanović (24), Nikola Bjeković (24) i Ivan Pantelić (23), svi iz Lazarevca.

Na teret im se stavlja da su izvršili krivično delo ugrožavanja sigurnosti u sticaju s nasilničkim ponašanjem.

Tužilaštvo u optužnici navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je Pavlović u noći između 14. i 15. februara 2011. nabavio lepak, četku i oko 50 plakata nalik na umrlice za B92 i njene zaposlene i podelio ih ostalim optuženima sa uputstvom gde da ih lepe. Tokom lepljenja plakata optuženi su psovali i vređali građane Daneta Tomanovića i Vladimira Vukovića, koji nisu odobravali njihove postupke, i pretili su ima, a potom su ih udarali pesnicama i nogama.

"Tužiaštvo ovom optužnicom izražava svoj jasan stav uopredeljenju da novinari moraju da budu zastićeni, da novinari moraju objektivno i profesionalno da rade u interesu javnosti koja ima pravo da zna, niko ne može da napada nekoga i vrši pritisak zato što mu se ne dopada kako neko izveštava. Ova optužnica upravo šalje takvu poruku", kaže Tomo Zorić, PR Republičkoj javnog tužilaštva.

Tom prilikom Tomanović je zadobio lakšu telesnu poredu, prelom nosa. Na plakatima koje su lepili bio je odštampan krst sa čije leve i desne strane piše "B-92" i N-92".

Na sredini plakata je odštampan tekst: "Obaveštavamo vas da je 31. januara 2011. iznenada posle duge i teške antisrpske bolesti preminula Radio - televizija B92. Sahranu organizuju Veran Matić, Brankica Stanković, Irena Stević, Tanja Janković, Mirjana Jevtović i ostale fekalije".

Navedeni plakat bio je potpisan rečima: "Ožalošćeni narod Lazarevca".

Plakati su se pojavili posle emitovanja serijala emisije pod nazivom "Prevara veka", u kojoj su istraživane zloupotrebe u Rudarskom basenu Kolubara.

Tužilaštvo smatra da su optuženi svojim postupanjem uputili ozbiljne pretnje i ugrozili bezbednost lica koja obavljaju poslove javnog informisanja, kao i da su znatnije ugrozili sigurnost građana i teže remetili javni red i mir.

Novinari ekipe Insajdera nisu hteli da komentarišu optužnicu.

Insajder o optužnici

Novinari emisije Insajder nisu hteli da komentarišu optužnicu koja je podignuta jer kako kažu, sve što je bilo u interesu javnosti rekli su u emisijama o Kolubari još pre godinu i po dana.

"Nećemo komentarima o optužnici koja je podignuta usred izborne kampanje da učestvujemo u zloupotrebi emisije u političke svrhe", rekli su novinari Insajdera.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.