Izvor: B92, 16.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnice u slučaju "selotejp"

Osijek -- Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku za ubistvo civila u "slučaju selotejp" optužilo Branimira Glavaša i još šest osoba.

Glavaš se sa još šest osoba tereti da je 1991. godine u Osijeku naredio hapšenja i likvidaciju nekoliko civila srpske nacionalnosti, koji su ubijeni i bačeni u reku Dravu sa vezanim rukama i selotejp trakom preko usta. Protiv svih je predloženo određivanje, odnosno produženje pritvora, zbog posebno teških okolnosti pod kojima je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delo počinjeno.

Optužnica je podignuta protiv Branimira Glavaša, Ivice Krnjaka, Gordane Getoš-Magdić, Mirka Sivića, Dine Kontića, Tihomira Valentića i Zdravka Dragića.

Od svih sedmoro osumnjičenih jedino je Branimir Glavaš na slobodi, dok se svi ostali nalaze u pritvoru. Zbog težine dela optuženima je produžen pritvor, a posle izlaska iz zatvora u decembru prošle godine u zatvor će ponovo i Branimir Glavaš.

Okrivljeni Ivica Krnjak i Gordana Getoš-Magdić se terete da su, na osnovu naređenja Branimira Glavaša, krajem 1991. u Osijeku, u vrijeme odbrane grada od JNA i paravojnih jedinica, osnovali jedinicu koja je bila pod njegovom kontrolom.

Navodi se da im je Glavaš naređivao da, protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, protivzakonito lišavaju slobode civile srpske i drugih narodnosti, zlostavljaju ih i usmrćuju, što su oni prihvatili i učestvovali u tome.

Oni su, takođe, optuženi da su te naredbe prenosili podređenim pripadnicima jedinice Mirku Siviću, Dini Kontiću, Tihomiru Valentiću i Zdravku Dragiću, koji su te civile neosnovano hapsili, zlostavljali i odvodili ih do obale Drave i tamo ubijali.

Na taj način je ubijeno 10 osoba, a jedna je uspela da preživi pokušaj ubistva.

Branimir Glavaš do sada zbog tog slučaju nije bio u pritvoru, a zbog lošeg zdravstvenog stanja početkom decembra prošle godine ukinut mu je pritvor, koji mu je zbog uticaja na svedoke u istražnom postupku određen na zagrebačkom Županijskom sudu u tzv. slučaju garaža, gde je takođe okrivljen za ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Dosije Osijek

Tokom ratnih godina, u Osijeku je ubijeno oko 100 civila, uglavnom srpske nacionalnosti.

Jedinice Branimira Glavaša optužene su da su otimale Srbe, mučile ih, silovale, a potom ih vezane i sa selotejpom preko usta ubijale i bacale u Dravu.

Ovako su u filmu produkcije B92 "Dosije Osijek" o Glavaševim torturama i slučaju "selotejp" svedočile žrtve i članovi porodice ubijenih Srba.

Radoslav Ratković: Onda su me izneli van, pred kućom je stojao drugi automobil, strpali su me u taj automobil i odveli u pravcu obale Drave, stali, izvukli me van, zalepili su mi usta onim širokim ambalažnim selotejpom i tim su mi vezali ruke pozadi.

Osetio sam da je ovaj s leve strane pustio i u tom momentu se čuo prasak pištolja, jedan koji je stojao pozadi me udario nogom i ja sam se stropoštao u Dravu. Metak me pogodio tako tu na ovo mesto, prošao kroz čeljust, smrskao čeljust, prošao kroz jezik, presekao donji deo jezika i izašao je ovamo van.

Voda je nadirala u usta i počeo sam da se davim i onda sam u momentu osetio dno reke Drave, i kad sam izašao van, ono da uzmem vazduh, kad je vidio da sam ja izronio, pucao je još jednom i pogodio me najverovatnije kroz otvorena usta i taj metak je završio maltene na istom mestu gde i prvi.

Član porodice Lazić: Što je najviše mene boljelo u gradu u kojem si odrastao i sve, odjedanput si se osjećao kao rak u tjelu, odjedanput si... da te odstrane. I kad ti dolazi čovjek, kad ti kaže - Damire, dođi ovako na stranu da ti nešto kažem, ubijen ti je otac. U tom trenutku ti se ruši sve, njegova majka prva ga je našla, na kućnome pragu, jedno oko je bilo izvađeno i par zuba povađenih.

Dolazio je inspektor koji je vršio uviđaj, kaže - da li je u pitanju provala. Gledam u njega, kažem - alo, imaš tu tehniku u vrednosti ondašnjih par tisuća maraka, kao da je provala, pa to bi nestalo. Ko je u pitanju, ja mu kažem, kaže - ja njega znam. Kažem - šta pitaš onda, šta pitaš u to doba, šta pitaš.

U tom trenutku su mi bili prijatelji najveća podrška, i Srbi i Hrvati, koji su mi ono... šta god treba, tu su, pomognu, ljevo, desno. U tim trenucima vršiti treba jako brzo, mutna vremena ukratko. Za mržnjom gledajući.. živi čovjek za mržnju nikad neće dobro završiti. Ja onda sam rekao, ja ću otići iz ovog grada kad ja hoću, a ne kad drugi odaberu.

Tek 2005. na insistiranje hrvatskih medija pokrenuta je priča o mučenju i ubistvima srpkih civila, posle čega se Branimir Glavaš našao se optužen za ratni zločin.

Ovako je dočekan kada je dolazio pred komisiju, koja je raspravljala o njegovom saborskom imunitetu.

Građanke: Ne dajte se, kako ste branili prije, branite i sada, ponovno Hrvatsku branimo.

Novinar: Kako se osjećate, gospon Glavaš?

Glavaš: Prekrasno.

Novinar: Prekrasno?

Glavaš: Prekrasno, što vas to čudi?

Glavaš je nekadašnji komandant odbrane Osijeka i osnivač HDZ-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.