Izvor: B92, 13.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica za ubistvo četvoro Srba

Sarajevo -- Sud BiH potvrdio prvu optužnicu Tužilaštva BiH za ratni zločin počinjen nad Srbima, počinitelj priznao zločin.

Optužnica je podneta protiv 36-godišnjeg Niseta Ramića iz Visokog. U optužnici se navodi da je Ramić, kao pripadnik Teritorijalne odbrane Visokog, u junu 1992, u okviru akcije razoružavanja srpskog stanovništva, došao sa više osoba u selo Hlapčevići, gde je ubio četvoro ljudi.

On je, prema navodima optužnice, naišao na porodice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ristić i Damjanović, od kojih je tražio automatsko oružje. Kada su mu rekli da nemaju oružje, Ramić je ispalio više rafala i ubio četiri osobe, a jednu teško ranio, kaže se u optužnici.

Ramić se nalazi u zeničkom zatvoru, na izdržavanju 20-godišnje kazne za drugo krivično delo.

U februaru je Ramić medijima poslao pismo, u kojem je obelodanio imena svojih žrtava, sa obrazloženjem da mu savest nije dala mira. Ramić je u pismu priznao da je ubio Željka i Dušanku Ristić i Slavka i Danicu Damjanović.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je danas optužnicu i protiv Radmila Vukovića, koji se tereti za ratni zločin protiv nesrpskog civilnog stanovništva i silovanje na području opštine Foča.

Prema navodima optužnice, Vuković je u junu 1992. godine, kao pripadnik vojnih snaga Republike Srpske, fizički zlostavljao žensku osobu, preteći joj smrću, da bi potom iskoristio njeno loše psihičko stanje i silovao je više puta.

Vuković je uhapšen u aprilu ove godine, od kada se nalazi u pritvoru. U ponedeljak, 16. oktobra, očekuje se njegovo pojavljivanje pred sudijama Odeljenja za ratne zločine, kada će mu biti određen dalji pritvor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.