Izvor: B92, 24.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica za ubistvo braće Bitići

Beograd -- Podignuta je optužnica protiv dvojice bivših pripadnika Posebnih jedinica policije zbog ubistva braće Bitići.

Za likvidaciju američkih državljana braće Bitići, u julu 1999, Specijalno tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv Sretena Popovića iz Niša i Miloša Stojanovića iz Kruševca. Braća Ilij, Agron i Mehmet Bitići bili su pripadnici Atlantske brigade i borili su se u Oslobodilačkoj vojsci Kosova; međutim, oni su ubijeni bez suđenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vezanih ruku, a zatim su bačeni u jamu za smeće.

Krajem juna i početkom jula 1999. izdržali su u Prokuplju petnaestodnevnu kaznu zatvora zbog ilegalnog ulaska u tadašnju SRJ iz Albanije. Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da su optuženi Popović i Stojanović nezakonito lišili slobode braću Bitići, pošto su ovi pušteni iz zatvora: "Oni se terete da su učestvovali u likvidaciji američkih državljana braće Bitići. Oštećene su nezakonito lišili slobode tokom jula 1999, nakon izdržavanja prekršajne kazne u Prokuplju. Predali su ih nepoznatim maskiranim licima. Prema našim saznanjima, to su bili pripadnici MUP-a Republike Srbije, a oni su ih sproveli do jame za odlaganje smeća i tamo ih vatrenim oružjem lišili života. Njihova su tela nađena u grobnici u Petrovom Selu 2001. Ruke su im bile vezane žicom, na leđima."

Istraga o slučaju Bitići traje već dugo i u medijima se u kontekstu tog slučaja odavno pominje ime bivšeg generala policije Vlastimira Đorđevića kao nalogodavca ubistva. Bruno Vekarić kaže da će za njim verovatno biti raspisana poternica: "Želeo bih da napomenem da je on haški optuženik, takođe. Prema našim saznanjima, postoje indicije da se nalazi u Rusiji, i ta saznanja ima i Haški tribunal. Veoma bi značajno bilo, nama, za ovaj slučaj, da se on pojavi pred našim organima, ali, kao što znate, haški slučajevi imaju prioritet. Formalno, poternicu izdaje policija, po nalogu istražnog sudije, tako da je to sve u toku. Kako će reagovati ruske vlasti, ukoliko je on zaista tamo, ne mogu da predvidim."

Mediji su kao jednog od odgovornih za taj zločin pominjali i tadašnjeg komandanta Specijalnih antiterorističkih jedinica Gorana Radosavljevića Gurija. Međutim, Bruno Vekarić nam je rekao da Tužilaštvo za ratne zločine neće komentarisati navode medija.

Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo, koja se takođe dugo bavi tim slučajem, kaže za B92 da je optužnica rezultat velikog pritiska američkog Stejt departmenta, ambasadora za ratne zločine i FBI-ja, koji je bio uključen u istragu. Ona, međutim, ističe da se optužnica svodi samo na neposredne počinioce, a ne na verovatne nalogodavce, koji više i nisu u zemlji: "Nema tih svedoka koji će to da potvrde da je, na primer, Vlastimir Đorđević, u saradnji s nekim drugim, doneo političku odluku, onda da je ona realizovana. Logično je da nije mogla biti realizovana bez Gorana Radosavljevića Gurija, kome je štab bio na mestu gde su braća Bitići streljani. Tu je zid, dalje se ne ide, zato što postoji zavera ćutanja u odnosu na one koji su obavljali najviše funkcije u policiji, u specijalnim jedinicama na Kosovu. Imamo primer kako se, protivno opštim interesima i vladavini prava, kod nas uporno štite kriminalci najvišeg reda, a kažnjavaju samo neposredni počinioci koji su radili prema naredbi."

Inače, i tužiocu u Negotinu je prećeno zbog procesuiranja slučaja Bitići, kao i kada su kod Negotina pronađene hladnjače sa leševima kosovskih Albanaca. Fatos Bitići, brat ubijenih Albanaca, u više navrata je opisao šta se dešavalo nakon što su njih trojica napustila Prizren. O tome su za B92 govorili i neki od učesnika u lancu događaja.

U Hagu je za zločine na Kosovu optuženo i više najviših zvaničnika Srbije i SRJ, a proces je u toku.

SAD pozdravljaju

Sem Nazaro, pravni savetnik Аmbasade SAD u Beogradu, pozdravio je napore Tužilaštva za ratne zločine. On je, međutim, rekao za B92 da će porodice braće Bitići biti zadovoljene tek kada svi osumnjičeni budu bili u rukama pravde: "Međutim, nadamo se da će srpske vlasti nastaviti istragu u ovom slučaju i da će svi osumnjičeni biti ispitani, gonjeni i uhapšeni, bez obzira na njihov sadašnji položaj, ili nekadašnji čin."

U saopštenju Ambasade SAD u Srbiji kaže se da te optužnice predstavljaju značajan korak ka rasvetljavanju slučaja Bitići i signal da srpske vlasti rade na privođenju pravdi odgovornih. "Mi pozdravljamo ovaj važan korak Tužilaštva za ratne zločine i cenimo rad sudskih i policijskih službenika, koji je doveo do optužnica. Očekujemo nastavak istraga u ovom slučaju i hapšenje i procesuiranje svih lica umešanih u zločin, bez obzira na njihov prethodni ili sadašnji čin ili položaj."

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.