Optužnica za ubistvo Ćuruvije

Izvor: B92, 06.Jun.2014, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica za ubistvo Ćuruvije

Beograd -- Optužnica za ubistvo Slavka Ćuruvije podignuta je 15 godina nakon što je novinar i vlasnik "Dnevnog telegrafa" likvidiran ispred svog doma u Beogradu.

Optuženi su nekadašnji pripadnici DB Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Istraga o ubistvu Ćuruvije pokrenuta je sredinom januara, a okončana je u sredu, kada je u Tužilaštvu za organizovani kriminal saslušan poslednji svedok, nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tužilaštvo je po okončanju istrage odlučilo da podigne optužnicu.

Četvorica optuženih za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo su 1999. bili pripadnici Državne bezbednosti - Marković je bio načelnik RDB, Radonjić je bio načelnik beogradskog centra DB Radonjić, Romić je bio glavni obaveštajni inspektor Druge uprave DB, dok je Kurak bio pripadnik rezervnog sastava tog resora.

Oni su optuženi da su Ćuruviju ubili "iz niskih pobuda". Tokom istrage tužilaštvo je, kako saznaje B92, zaključilo da je teško ubistvo izvršeno radi očuvanja političke vlasti i moći u zemlji koju je Ćuruvija počeo da ugrožava svojim kontaktima sa liderima opozicije i stranim organizacijama, ali i uticajem na domaću javnost.

Marković se tereti da je to delo izvršio u podstrekavanju, a ostali su optuženi kao saizvršioci. Ranije je objavljeno da se veruje da je Kurak pucao u Ćuruviju.

Marković je u zatvoru u Požarevcu na izdržavanju 40-godišnje kazne zbog ubistva Ivana Stambolića i zbog atentata na Ibarskoj magistrali. Radonjić i Romić su uhapšeni u januaru i u pritvoru su, dok je Kurak u bekstvu.

Kako je tužilac Miljko Radisavljević rekao za B92, zatraženo je da se svoj četvorici sudi u objedinjenom postupku, pa je predloženo da se Kuraku sudi u odsustvu. Nakon podizanja optužnice, Viši sud je Romiću i Radonjiću produžio pritvor do dalje odluke suda, najduže još 30 dana.

Uz podizanje optužnice priloženo je 30 registratora dokumenata i izjava, a predloženo je da se u nastavku postpuka sasluša 80 svedoka, uglavnom pripadnika tadašnje DB, ali i Ćuruvijinih kolega i saradnika.

Radisavljević za B92 kaže da je zadovoljan prikupljenim dokazima, a na pitanje da li je optužnicom iscrpljen spisak potencijalnih saučesnika kaže da su četvorica optužena na osnovu prikupljenih dokaza, a da će dalji postupak pokazati da li ima osnova da se optuže i neka druga lica.

Tužilac je rekao za Tanjug da sledi postupak preispitivanja optužnice.

"Očekujem da će ona uspešno proći tu proceduru i da ćemo nakon toga u roku od 30 dana imati zakazan glavni pretres i da će početi suđenje povodom tog zločina", rekao Radisavljević.

Ključni svedok u ovoj istrazi, nakon čijeg iskaza su uhapšeni Radonjić i Romić, bio je bivši komadant JSO Milorad Ulemek Legija. Kako je u januaru objavio tužilac Miljko Radisavljević, Ulemek je, na svoju inicijativu, bezuslovno, 8. januara dao iskaz tužilaštvu u kom je detaljno ispričao svoja saznanja o toj likvidaciji.

Radisavljević je tada rekao da su Marković, Romić, Radonjić i Kurak osumnjičeni za izvršenje krivičnog dela ubistva.

"Direktni nalogodavac, prema dosadašnjim saznanjima, je Radomir Marković. Da li ćemo doći do višeg nivoa, nekog ko je iznad njega - videćemo, sačekaćemo istragu, rekao je.Neposredni izvršioci su, prema osnovanim sumnjama, Miroslav Kurak i Ratko Romić.", rekao je tada tužilac.

Veran Matić, koji je predsednik Komisije za istragu ubistava novinara, kaže da je ovo veliki dan, posebno kad se uzme u obzir ono što stoji iza toga:

"Mislim da je to veliki dan, za novinarstvo, ali u ovom slučaju, mislim i za državu, za policiju i institucije bezbednosti... Ovo može da bude dobra motivacija da se pronalaze načini kojima će se rešavati slučajevi".

Prvi put od ubistva Ćuruvije 11. aprila 1999. u istrazi je pre dve sedmice svedočila njegova nevenčana supruga Branka Prpa.

Ćuruvija je ubijen na Uskrs, 11. aprila 1999, tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Ubistvo je izvršeno oko 17 časova u Beogradu, u Svetogorskoj ulici (u to vreme Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35, gde su se nalazile prostorije marketinške službe "Dnevnog telegrafa", a na četvrtom spratu i stan u kome je Ćuruvija živeo.

Ubice su u Ćuruviju ispalile 17 metaka, a zatim i jedan pucanj u glavu.

Sa njim je tada bila njegova Branka Prpa, koja je nakon ovogodišnjih hapšenja rekla da nije Kurak pucao u Ćuruviju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UBISTVO ĆURUVIJE: Na optužnici Marković, Romić, Radonjić i Kurak!

Izvor: Kurir, 06.Jun.2014

Za umešanost u ubistvo Slavka Ćuruvije posle saslušanja velikog broja svedoka tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv četvorica bivših pripadnika Državne bezbednosti..BEOGRAD - Kako Kurir nezvanično sazanje Tužilac za organizova kriminal podigao je danas optužnicu protiv četiri osobe koje...

Nastavak na Kurir...

Konačno: Optužnica za ubistvo Ćuruvije

Izvor: OkRadio.rs, 06.Jun.2014

Optužnica za ubistvo Slavka Ćuruvije podignuta je 15 godina nakon što je novinar i vlasnik "Dnevnog telegrafa" ubijen ispred svog doma u Beogradu na Uskrs 1999. godine. Optuženi su nekadašnji pripadnici državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak.   Istraga...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.