Izvor: B92, 21.Sep.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Optužnica za Ovčaru neoboriva"

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine očekuje da se tokom 2006. godine najmanje šest novih predmeta nađe pred Većem za ratne zločine.

"Neki od njih su poznati, a sa nekima će javnost biti blagovremeno upoznata", rekao je portparol Tužilaštva za ratne zločine Specijalnog suda u Beogradu posle tribine u Institutu za filozofiju i društvenu teoriju. Vekarić je rekao na tom skupu da je slučaj "Škorpioni" u "procesnoj fazi" i da očekuje podizanje optužnice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Povodom slučaja "Batajnica", on je rekao da je to delikatan predmet, ali da postoji podršku svih državnih struktura za njegovo procesuiranje.

Navodeći da je u toku više od 30 pretkrivičnih postupaka u vezi sa ratnim zločinima počinjenim na prostoru bivše Jugoslavije, on je rekao da postoji i odredjen broj novih zahteva za istragu, ali o tome nije mogao da navodi detalje.

Vekarić je izrazio uverenje da je optužnica za "Ovčaru" neoboriva i da će sudsko Veće doneti odgovarajuću presudu u tom slučaju, jedinom koji se trenutno vodi pred Specijalnim sudom.

"Sledeća, 2006. biće godina kada će mnogi slučajevi skrenuti pažnju na tragično vreme kada je ratni zločin bio standard. Videće se da je patriotizam bio samo paravan za neke druge zločine, najčešće praćene pljačkom", rekao je Vekarić.

Vekarić je rekao da je saradnju s Tribunalom prvobitno karakterisalo "nepoverenje" Haga, a sada podrazumeva stalnu komunikaciju dva tužilaštva, uključujući direktno korišćenje arhive Tribunala.

On je rekao i da Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu pruža odgovarajuću logističku podršku za niz postupaka pred sudovima na prostoru bivše Jugoslavije, kao što su "Lora" u Splitu ili slučajevi zločina rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova.

Vekarić je rekao da je saradnja Tužilaštva za ratne zločine s Vladom Srbije zadovoljavajuća, posebno u proteklih godinu dana, a da je podrška predsednika Srbije Borisa Tadića postojala od početka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.