Izvor: B92, 18.Mar.2012, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica za Bejlza sledeće nedelje

Kabul -- Optužnica protiv američkog vojnika Roberta Bejlza (38), osumnjičenog za masakr nad 16 avganistanskih civila mogla bi biti podignuta u roku od nedelju dana.

Taj pravni ekspert američke vojske u Avganistanu, koji je tražio anonimnost zbog osetljivosti slučaja, rekao je da ukoliko protiv Bejlza bude podignuta optužnica, tom naredniku američke vojske trebalo bi da se sudi u SAD.

Bejlz je trenutno u vojnom zatvoru Fort Livenvort u Kanzasu, SAD. Prema rečima sagovornika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << američke novinske agencije, svedoke masakra - u kom je, po američkim vojnim izvorima, od ubijenih 16 bilo devetoro dece, a 11 ih je bilo iz jedne porodice, treba dovesti u SAD da svedoče.

Vojni zvaničnik, za kojeg AP ističe da je upoznat sa slučajem i istragom, dodao je da nema indikacija da je u masakr bio umešan još neko osim jedne naoružane osobe. Bejlz se američkoj vojsci pridružio dva meseca posle terorističkog napada 11. septembra i proveo je više od tri godine u Iraku od 2003. godine, gde je, prema rečima njegovog advokata, bio dva puta ranjen.

Advokat Džon Henri Braun iz Sijetla rekao je i da ne zna da li je njegov klijent patio od postraumatskog stresnog poremećaja, kao ni da li je pio alkohol u noći masakra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.