Izvor: B92, 15.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv Škrobića

Sarajevo -- Podignuta optužnica protiv Marka Škrobića (37), iz sela Duratovci, kod Kotor Varoši, za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Škrobić je optužen da je u drugoj polovini 1992. godine, tokom rata u Bosni i Hercegovini, postupio protiv odredaba međunarodnog humanitarnog prava, kršeći, pritom, Ženevsku konvencije o zaštiti građanskih osoba za vreme rata.

Prema navodima optužnice, on je jula 1992. godine u mestu Novo Selo, kod Kotor Varoši, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao pripadnik jedinice Hrvatskog vijeća obrane, zajedno sa još četiri naoružane osobe, ušao u porodičnu kuću G.B.

Optuženi je naredio G.B, njegovoj supruzi i maloletnim kćerkama da odmah napuste kuću, isteravši ih napolje, a onda je iz druge kuće, koja se nalazila u istom dvorištu, izveo G.S, oca G.B, i, zajedno sa drugim vojnicima, poveo ih u pravcu sela Ravne.

Tamo su u obližnjoj sumi dvojica vojnika, odvojili G.B, preteći mu da će ga ubiti ako im ne preda oružje, naredili mu da se okrene i pucali u vazduh.

Nekoliko metara dalje, Škrobić je, na livadi, vodeći ostale članove porodice, uhvatio G.S. za grudi i, znajući da se radi o civilu, a u nameri da ga liši života, ispalio hitac iz pištolja, nakon čega je G.S. podlegao povredama.

Optužnica je upućena Sudu BiH na potvrđivanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.