Optužnica protiv Nigerijca

Izvor: RTS, 07.Jan.2010, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv Nigerijca

Podignuta optužnica protiv Nigerijca Umara Faruka Abdulmutalaba za pokušaj bombaškog napada na američki putnički avion iznad Detroita. Vlada SAD trebalo bi da objavi rezultate istrage o propustima obaveštajne službe.

Sud u Detroitu je odobrio podizanje optužnice protiv Nigerijca Umara Faruka Abdulmutalaba (23) za pokušaj bombaškog napada na američki putnički avion 25. decembra 2009. godine upotrebom oružja za masovno uništavanje.

U optužnici u šest tačaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osujećeni bombaš je otpužen i za pokušaj ubistva 300 ljudi u avionu.

Abdulmutalab je na Božić, tokom leta iz Amsterdama avionom američke kompanije "Nortvest erlajns", pred sletanje u Detroit pokušao da ubrizgavanjem hemikalije aktivira praškasti eksploziv.

U avionu je bilo 289 putnika i 11 članova posade. Nigerijac je uhapšen, a uvedena je hitna dodatna provera putnika na linijama za SAD i na domaćim linijima.

Incident je izazvao krizu američkih službi bezbednosti koje je predsednik Barak Obama optužio za krupan popust jer im je nesuđeni terorista prijavljen kao obučeni pripadnik Al Kaide, ali one nisu ništa preduzele.

Vlada SAD treba da objavi deo rezultata istrage o propustima koji su doveli do toga da obaveštajne službe ne predvide pokušaj terorističkog napada na putnički avion 25. decembra, saopštila je Bela kuća.

Tajna o bezbednosti

Savetnik američkog predsednika za borbu protiv terorizma trebalo bi da podnese Baraku Obami verziju izveštaja, klasifikovanu kao tajnu o bezbednosti, potom i verziju za javnost, rekao je portparol Bele kuće Robert Gibs.

Očekuje se da će biti objavljeni svi propusti zbog kojih obaveštajne službe nisu predvidele neuspeli napad na avion kompanije "Nortvest erlajns" na relaciji Amsterdam-Detroit.

Posle dvočasovnog sastanka Obame i predstavnika službe bezbednosti zaključeno je da je propust mogao da izazove katastrofalne posledice.

Salva kritika sačekala je američki tim za nacionalnu bezbednost. Šef Bele kuće zatražio je hitne kadrovske i sistemske promene obaveštajnih agencija.

Njihovi službenici prevideli su brojna upozorenja pre osujećenog napada Nigerijca. Uprkos informacijama o povezanosti Abdulahmana sa teroristima, njegovo ime nije bilo na listi osoba kojima je ulazak u Ameriku zabranjen.

Propust u analizi informacija

"Nije bilo propusta u prikupljanju informacija, već u njihovom objedinjavanju i analizi. Imamo obučene ljude, koji su to morali da urade. Prihvatam da obaveštajne službe imaju mana, ali ne i to da nisu analizirale podatke. To neću tolerisati", izjavio je Obama.

Imajući u vidu da je osumnjičeni Nigerijac priznao da je obučavan u ogranku terorističke mreže Al Kaide u Jemenu, Obama je suspendovao transfer jemenskih zatvorenika iz Gvantanama, u Jemen. Od njih 198 u američkom zatvoru na Kubi - polovina je iz Jemena.

"Namera nam je da prebacimo zatvorenike u treće zemlje, pod uslovom da osiguramo bezbednost Amerikanaca. U Jemenu se Amerika, kao i vlasti te zemlje - već neko vreme suočava sa bezbednosnim problemima", navodi Obama.

Uprkos kašnjenju u zatvaranju Gvantanama zbog privremenog prekida prebacivanja zatvorenika iz Jemena, Barak Obama ponovio je obećanje da će zatvor u zalivu Gvantanamo biti zatvoren.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.