Optužnica protiv Kovačevića

Izvor: B92, 30.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv Kovačevića

Slika iz Dubrovnika tokom rata (RFERL)

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu protiv penzionisanog oficira JNA Vladimira Kovačevića, zvanog Rambo, za Dubrovnik.

Optužnica je podignuta za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Dubrovniku, u decembru 1991. Kovačeviću se stavlja na teret da su jedinice pod njegovom komandom i on ispalili, bez izbora cilja, više stotina projektila na dubrovački Stari grad, pri čemu su dva civila izgubila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << život, a tri povređena.

Reč je o prvom slučaju koji je Tribunal u Hagu ustupio Tužilaštvu za ratne zločine Srbije. Za isti zločin, granatiranje Dubrovnika, Haški tribunal je osudio generale JNA Pavla Strugara i Miodraga Jokića na osam, odnosno sedam godina zatvora.

Tužilaštvo za ratne zločine optužilo ga je da je počinio zločin protiv civilnog stanovništva decembra 1991 godine, kaže za B92 portparol tužilaštva Bruno Vekarić.

"Jedinice pod komandom Vladimira Kovačevića i on lično ispalile su bez izbora cilja više projektila na dubrovački Stari grad. Ubijena su dva civila, a tri su ranjena. Takođe potpuno je izgorelo i razoreno šest istorijiskih spomenika koji su pod zaštitom Uneska i oštećeno je 46 objekata", kaže Vekarić.

Slučaj je specifičan zato što je ovo prvi optužni predmet koji je iz Haškog tribunbala prešao na domaće pravosuđe maja ove godine. Optužnica za granatiranje Dubrovnika obelodanjena je u oktobru 2001. godine.

"Veće Haškog tribunala, pred kojim nas je zastupao naš zamenik Dušan Knežević, opredelilo se da taj slučaj ustupi Srbiji, a ne Hrvatskoj zato što veruje u profesionalnost naših organa i što je na kraju i priznanje", kaže Vekarić.

Inače, Vladimir Kovačević Rambo uhapšen je 25. septembra 2003. godine. Kovačević je bio direktno potčinjen admiralu Miodragu Jokiću i generalu Pavlu Strugaru.

Jokić je priznao krivicu za granatiranje Dubrovnika na procesu Slobodanu Miloševiću i osuđen je u Hagu na sedam godina zatvora koje izdržava u Danskoj. Jokićevo priznanje korišćeno je protiv generala Strugara koga je Haški tribunal osudio na osam godina zatvora.

Optuženi Kovačević nije bio u mogućnosti da tokom postupka pred Haškim sudom iznese svoju odbranu i izjasni se o krivici zbog narušenog zdravstavenog stanja, sa dijagnozom paranodidne psihoze.

Njegov advokat i u postupku pred domaćim pravosuđem biće Borivoje Borović, koji kaže da je Kovačević lošeg zdravlja. "Prvo što ću da učinim jeste predlog za ozbiljno psihijatrijsko veštačenje pošto su indicije u tom pravcu postojale već pred Haškim sudom", kaže on.

"Dakle, on je lošeg zdravstvenog stanja zbog čega je lečenje i delimično obavljeno na VMA i u svakom slučaju se radi ne samo o jednom tragičnom događaju već i o tragičnoj ličnosti u tim istorijskim okolnostima", kaže on.

Kovačević je na lečenju na VMA, a tužilaštvo je u optužnici tražilo veštačenje kako bi utvrdilo kakavo je njegovo stvarno zdravstveno stanje. Tek tada će se videti da li je njemu mesto u pritvoru koji je optužnicom zatražen ili u nekoj zdravstvenoj ustanovi objašnjavaju u tužilaštvu.

Vekarić podseća da je ovaj predmet značajan za poziciju Srbije, jer su slike granatiranja starog grada u Dubrovniku obišle svet.

"To je slika koja je obilazila svet u ono vreme, čak slika koja je doprinela da se uvedu sankcije SR jugoslaviji. Ovo je i dobar pokazatelj da je društvo u Srbiji sazrelo da je spremno da e kroz institucije u zemlji suoči sa nekom ružnom prošlošću", kaže Vekarić.

Zavod za zaštitu spomenika kulture i Unesko procenili su da je materijalna šteta nastala tokom granatiranja Starog grada u Dubrovniku skoro 10 miliona dolara.

Razoreno je i izgorelo šest istorijskih i arhitektonskih spomenika pod zaštitom Uneska, oštećeno je 46 zgrada i objekata, navodi se u saopštenju.

Inače, tužilaštvo će predložiti da se tokom suđenja sasluša 26 svedoka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.