Optužnica protiv Ivanovića

Izvor: B92, 12.Avg.2014, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv Ivanovića

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv lidera građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, potvrđeno je za B92.

Portparolka Euleksa Dragana Nikolić Solomon izjavila je Tanjugu da je tužilac iz Kancelarije specijalnog tužilastva Kosova juče podigao optužnicu protiv petoro okrivljenih pred Osnovnim sudom u Severnoj Mitrovici, ali nije mogla da precizira identitet lica koja su optužena.

Jedan od okrivljenih optužen je za podsticanje na izvršenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ratnih zločina aprila 1999. godine, a takođe je optužen da je zajedno s drugim okrivljenim podsticao na saizvršilaštvo u izvršenju krivičnih dela teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju februara 2000. godine, rekla je Dragana Nikolić Solomon.

Troje ostalih okrivljenih optuženo je za krivična dela teško ubistvo i teško ubistvo u pokušaju koja su izvršena u februaru 2000. godine.

Advokat Ivanovića Nebojša Vlaić potvrdio je danas za agenciju Beta da je protiv lidera GI SDP podignuta optužnica, kojom je obuhvaćen obiman materijal za koji mu je potrebno vreme da ga pročita i prouči.

"O optužnici ćemo govoriti sutra u podne na konferenciji za novinare u sedištu GI SDP u severnoj Kosovskoj Mitrovici", rekao je Vlaić, koji je precizirao da mu je optužnica dostavljena danas po podne.

Vlada Srbije dala je garancije da će Ivanović, koji se u pritvoru nalazi skoro sedam meseci, ako mu se omogući odbrana sa slobode, u svakom trenutku biti dostupan ovdašnjem pravosuđu.

Pretpretresni sudija Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici smatrao je da postoji rizik od bekstva i rizik da bi Ivanović mogao da utiče na svedoke, zbog čega mu nije dozvoljena odbrana sa slobode.

Oliver Ivanović uhapšen je 27. januara, a soledećeg dana mu je određen pritvor, u kojem se i dalje nalazi.

Nakon više od mesec dana provedenih u pritvoru u Prištini, Ivanović je počeo štrajk glađu zahtevajući da bude premešten u zatvor u Severnoj Mitrovici, što se i dogodilo 12. marta.

Advokat Olivera Ivanovića ranije je izjavio da optužbe protiv njegovog klijenta nemaju smisla što ga, kako ističe, navodi da je reč o politički motivisanom postupku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.