Optužnica protiv Dragana Čovića

Izvor: RTS, 02.Apr.2009, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužnica protiv Dragana Čovića

Tužilaštva Bosne i Hercegovine podiglo optužnicu protiv predsednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja. Osumnjičen da je omogućio sticanje nezakonite dobiti.

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo primilo je iz Tužilaštva BiH optužnicu protiv predsednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića.

"Glavni kantonalni tužilac će, pošto pregleda dostavljeni materijal, uputiti optužnicu nadležnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sudu u Sarajevu", navodi se u saopštenju tužilaštva.

Protiv lidera HDZ BiH optužnica je podignuta 2006. godine zbog zloupotrebe položaja i ovlašćenja.

Tužilaštvo BiH ga je teretilo da je, dok je bio ministar finansija Federacije BiH, kompaniji "Lijanovići" iz Širokog Brijega omogućio sticanje nezakonite dobiti tako što je dozvolio da mesne sirovine uvozi bez plaćanja posebnih carinskih naknada.

U optužnici je bilo navedeno da je Čović, u prethodnom dogovoru s vlasnicima mesne industrije "Lijanovići", nezakonito doneo akt da se na određene mesne prerađevine ne primenjuje odluka Saveta ministara BiH o plaćanju posebnih naknada prilikom uvoza.

Sud BiH je prošle godine oslobodio Čovića u ovom predmetu, ali je  uputio Tužilaštvu BiH inicijativu da predmet dostavi nadležnom tužilaštvu u Federaciji BiH, jer je reč o krivičnom delu zloupotrebe položaja iz Krivičnog zakona Federacije BiH.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.