Izvor: B92, 05.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Optužnica ne može biti ukinuta"

Beograd -- Bez obzira na političke odluke, optužnica protiv četiri generala ne može biti ukinuta.

Ovo je, u emisiji "Kažiprst" Radija B92, rekao profesor međunarodnog prava i direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević, povodom najava da će rasplet oko predaje optuženih generala Haškom tribunalu biti okončan formiranjem Nacionalnog saveta.

Što se tiče procedure odlaska optuženih u pritvor Tribunala - reč je o uobičajenom postupku ekstradicije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objašnjava profesor Dimitrijević. "Sud prvo utvrdi da li ima osnova da se izvrši ekstradicija, i onda dolaze na red politički organi, koji mogu - posle te sudske odluke, kada je stvar pravno jasna - da nađu neke mane toj odluci. U ovom slučaju, za Haški tribunal, da odluka može da ugrozi bezbednost države. Tu odluku ne donosi Nacionalni savet, Nacionalni savet je savetodavno telo. Takvu odluku mora da donese vlada Srbije ili Savet ministara. Ali, čak i ako oni uvtrde da bi to bilo opasno po našu bezbednost, oni ne mogu da zaustave taj postupak, nego moraju da se obrate samom Tribunalu da li će Tribunal uvažiti te razloge ", kaže profesor Dimitrijević.

Vojin Dimitrijević ukazuje i da, prema našem zakonu, generalima ne bi moglo da se sudi u zemlji jer ne postoji kazna za tzv. komandnu odgovornost. "U našim međunarodnim obavezama od ranije, u ženevskim konvencijama, a što je interesantno, čak i u uputstvu Jugoslovenske narodne armije iz 1988. godine, znači pred sam rat, jasno piše da starešina neće biti oslobođen odgovornosti ako je znao ili mogao da zna ili morao da zna danjegovi potčinjeni vrše takva krivična dela. Ono što nije ubačeno, nije ubačena sankcija - kakva se sankcija može odrediti, kakva vrsta krivice", rekao je profesor Dimitrijević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.