Optužni predlog protiv dvojice starešina zbog smrti kadeta

Izvor: Glas javnosti, 14.Avg.2012, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužni predlog protiv dvojice starešina zbog smrti kadeta

BEOGRAD - Vojnodisciplinskom tužiocu u Beogradu dostavljen je optužni predlog protiv jednog pukovnika i jednog majora radi utvrđivanja odgovornosti nakon pogibije dvoje kadeta na poligonu "Pasuljanske livade" polovinom juna, saopštilo je  Ministarstvo odbrane.

Načelnik Vojne akademije, kako je navedeno u saopštenju, je pokrenuo disciplinski izviđaj po službenoj dužnosti protiv šest osoba (dva pukovnika, dva majora i dva poručnika) radi utvrđivanja odgovornosti starešina. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Za jednog pukovnika izviđaj je u toku, a o eventualnoj odgovornosti ostalih starešina odlućivaće Vojnodisciplinski sud, navedeno je u saopštenju.

Utvrđivanje krivične odgovornosti je u nadležnosti višeg javnog tužioca iz Jagodine, podsećaju iz Ministarstva odbrane i navode da se podnošenje krivičnih prijava očekuje u narednom periodu

Dvoje kadeta četvrte godine Vojne akademije je poginulo, dvoje ih je teško, a petoro lakše povređeno u eksploziji zaostale granate od 30 milimetara, 18. juna na vojnom poligonu "Pasuljanske livade".

Posle tog tragičnog događaja, suspendovane su starešine u lancu komandovanja koji su učestvovali u pripremi vežbe "Diplomac 2012" , tokom koje su kadeti poginuli.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.