Optuženi za ratne zločine u BiH izvršio samoubistvo?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2018, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi za ratne zločine u BiH izvršio samoubistvo?

Bivši komandant Šestog bataljona Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Mićo Praštalo, kojem se sudilo za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Krajine, pronađen je mrtav, javlja portal Faktor pozivajući se na MUP Unsko-sanskog kantona.

Kako se navodi, telo Praštala, s prostrelnom ranom, pronađeno je juče u parkiranom automobilu na lokalnom putu, kod mesta Lušci Palanka.

Portparolka MUP-a USK Snežana Galić rekla je za Faktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je utvrđeno da se radi o nasilnoj smrti, a da dosadašnji tragovi na mestu događaja ukazuju na to da se radi o samoubistvu počinjenom iz vatrenog oružja.

"Uviđaj na mestu događaja je još u toku", dodala je.

Kantonalno tužilaštvo naredilo je obdukciju tela, koja će biti obavljena danas.

Praštalu se na Sudu BiH sudilo zbog zločina protiv čovečnostva počinjenih na području Krajine, prvenstveno opština Sanski Most, Prijedor i Ključ.

Državno tužilaštvo teretilo je Praštala da je u pariodu od maja do septembra 1992. godine zločine počinio kao bivši komandant Šestog bataljona Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), u okviru "širokog i sistematičnog napada VRS usmerenog protiv civilnog stanovništva bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području opštine Sanski Most i Ključ".

Dovodili su ga i vezu sa zločinom u Briševu, između Sanskog Mosta i Prijedora, "mestu najvećeg zločina VRS nad Hrvatima u BiH", dodaje Faktor i podseća da je tada u samo dva dana stradalo 68 hrvatskih civila, dok je selo uništeno, kuće spaljene, a imovina opklačkana.

Teretio se i za zločine počinejne na području sela Hrustovo, opština Sanski Most, kada je, kako navodi Faktor, direktno naredio streljanje dva civila.

Presuda Praštalu nije izrečena, postupak na Sudu BiH je bio u toku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

MIĆO PRAŠTALO PRONAĐEN MRTAV: Tragovi ukazuju na samoubistvo, telo nađeno u automobilu!

Izvor: Kurir, 22.Nov.2018

Bivši komandant Šestog bataljona Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Mićo Praštalo, kojem se sudilo za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Krajine, pronađen je mrtav, potvrđeno je iz MUP-a Unsko-sanskog kantona.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.