Izvor: B92, 20.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi uhapšen u Norveškoj

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine ima informaciju da se optuženi za zločin na Ovčari Damir Sireta Sića nalazi u pritvoru u Norveškoj.

"Za Siretom, koji je do sada bio nedostupan organima gonjenja, raspisana je međunarodna poternica na osnovu koje je lociran, u saradnji sa norveškim državnim organima" piše u saopštenju. Tužilaštvo "smatra da postoji sumnja da je Damir Sireta, kao pripadnik snaga Teritorijalne odbrane Vukovara, jedan od egzekutora 200 ratnih zarobljenika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na farmi Ovčara, u novembru 1991."

Dan sećanja na Vukovar

U Vukovaru se nastavlja obeležavanje Dana sećanja, 15-godišnjice ulaska snaga JNA u grad. Jedinice JNA ušle su u Vukovar posle žestokih tromesečnih borbi s hrvatskim snagama.

Danas je odata počast žrtvama odvedenim u logor Velepromet, a posle podne će biti obeležena godišnjica ubistva više od 260 hrvatskih ranjenika i civila, odvedenih iz Vukovarske bolnice na Ovčaru.

Danas je, obeležavajući dan stradanja, govorio branilac Vukovara Žarko Pavletić, koji je na Veleprometu zatočen, preživeo tzv. sobu smrti i odveden u logore u Srbiju.

Osamanaestog novembra 1991, grad su osvojile snage JNA, a više hiljada hrvatskih branilaca grada i civila je, posle predaje, organizovano odvedeno na nekoliko punktova u gradu radi popisa, a naknadno su muškarci razdvajani od žena.

Jedan od takvih punktova je Velepromet, skladište istoimenog vukovarskog poduzeća, kroz čije je hangare u dva dana prošlo više od 10.000 Vukovaraca. Oko 700 ih je ubijeno, a 1.200 nestalo za ta dva dana.

U kasnijim ekshumacijama neki od njih su identifikovani, ali još se ne zna sudbina više od 500 osoba. Iz Veleprometa je veliki broj muškaraca i određeni broj žena završio u logorima po Srbiji. Velepromet je bilo najveće sabirno mesto posle pada Vukovara.

Godišnjica Ovčare

Sem Veleprometa, danas se obeležava i godišnjica masakra na Ovčari. Uprkos činjenici da je dan ranije potpisan Sporazum Vlade Hrvatske i JNA o tome kako će osobe zatečene u Opštoj bolnici Vukovar biti zaštićene, pripadnici JNA i paravojnih jedinica odveli su, 20. novembra 1991, 261 osobu, mahom hrvatske ranjenike, civile i medicinsko osoblje, iz bolnice.

Postojanje masovne grobnice na Ovčari potvrđeno je 1992, pošto je grupa međunarodnih forenzičara obavila probna iskopavanja. Do danas je ekshumirano 200 osoba iz masovne grobnice, a 192 osobe su identifikovane, dok sudbina ostalih nije poznata.

Ekshumacija je obavljena na zahtev Haškog suda, pred kojim je u oktobru prošle godine zbog ratnih zločina u Vukovaru 1991. počelo suđenje trojici bivših komandanata JNA koji su učestvovali u ratnim operacijama u Vukovaru 1991. - Miletu Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću.

Pored suđenja za ubistvo ranjenika i civila na Ovčari pred Sudom za ratne zločine u Beogradu, istovremeno se za ratne zločine na vukovarskom području sudi i pred Županijskim sudom u Vukovaru.

Županijsko državno tužilaštvo u Vukovaru je još krajem 2002. zbog ratnih zločina u Vukovaru podiglo optužnice protiv glavnih komandanata JNA i vojnih vlasti SFRJ, a to su Veljko Kadijević, Blagoje Adžić, Zvonko Jurjević, Božidar Stevanović, Života Panić, Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin, Miroslav Radić, Vojislav Šešelj i Goran Hadžić. Danas posle podne na Ovčari će biti otvoren i spomen-dom u znak sećanja na žrtve.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.