Optuženi nacista Demjanjuk  tvrdi da je Hitlerova žrtva

Izvor: Blic, 13.Apr.2010, 22:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi nacista Demjanjuk tvrdi da je Hitlerova žrtva

Džon Demjanjuk, optužen da je učestvovao u ubistvu 28.000 Jevreja u nacističkom logoru smrti u Poljskoj tokom Drugog svetskog rata, rekao je danas pred sudom u Nemačkoj da je on "jedna od Hitlerovih žrtvi". Džon Demjanjuk danas na suđenju: "Nemačka ovim suđenjem pokušava da od mene, ratnog zarobljenika, napravi ratnog zločinca"

Demjanjuk je u saopštenju pročitanom pred sudom tvrdi da je "bio prislino deportovan u Nemačku" i korišten kao rob za rad, prenosi BBC. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Porodica ovog bivšeg radnika u američkoj fabrici automobila, koji je ukrajinskog porekla, tvrdi da je Demjanjukovo zdravstveno stanje veoma loše i da on, verovatno, neće preživeti suđenje.

Demjanjuk (89) demantuje da je bio čuvar u nacističkom logoru Sobibor, u okupiranoj Poljskoj.

"Nemačka je kriva"

"Nemačka je kriva zbog činjenica da sam izgubio razlog da živim, svoju porodicu, svoju sreću i bilo kakvu budućnost ili nadu", navodi se u Demjanjukovoj izjavi.

"Za mene je nepodnošljiva nepravda da Nemačka ovim suđenjem pokušava da od mene, ratnog zarobljenika, napravi ratnog zločinca" navodi Demjanjuk u izjavi koju je pročitao advokat odbrane.

Demjanjuk se zahvalio medicinskom osoblju koje mu je pomoglo u ublažavanju "najvećih bolova" i omogućilo mu da izdrži suđenje koje doživljava kao "mučenje".

Ovo je prvo Demjanjukovo obraćanje sudu od početka suđenja u novembru 2009. godine. Demjanjuk je ležao nepomično na nosilima za vreme čitanja njegove izjave.

Lekari tvrde da on može da podnese suđenje, ali su zatražili skraćivanje ročišta.

Demjanjuk je pre dve decenije osuđen na smrt u Izraelu kao "Ivan Grozni", ozloglašeni sadistički čuvar u logoru smrti Treblinka.

Ova presuda kasnije je ukinuta, nakon što su se pojavili dokazi da je za ta dela, verovatno, odgovoran drugi Ukrajinac.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.