Optuženi da su varali đake na ekskurzijama

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Apr.2015, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi da su varali đake na ekskurzijama

BANJALUKA - Banjalučko Okružno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Nenada Petreša i Miodraga Božića, suvlasnika Agencija "Big nec kompani" i "Big nec travel" iz Laktaša, za poslovnu prevaru u vezi s ekskurzijom učenika Osnovne škole "Petar Kočić" iz Mrkonjić Grada.

Optužnica ih tereti da su s školom potpisali ugovor o vođenju đaka na ekskurziju u Budvu, u Crnoj Gori, gdje su, nakon što im je doznačen sav novac, prevarili učenike jer im nisu uplatili smještaj u >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << hotelu.

"Osnovna škola 'Petar Kočić' uplatila je cjelokupan iznos vrijednosti ekskurzije u iznosu od 25.800 konvertibilnih maraka, a nakon toga optuženi nisu izvršili dio svoje ugovorne obaveze, odnosno uplatu smještaja u hotelu u Budvi, u iznosu od 13.675 konvertibilnih marka, nego su novac prisvojili za sebe", kaže Maja Đaković-Vidović, portparol Tužilaštva.

Kako se đaci ipak ne bi vratili s ekskurzije, Daliborka Vidić, direktor škole, prikupila je i zadužila se za oko 7.000 evra i poslala ih u Crnu Goru kako bi bio uplaćen smještaj.

"Skupština Mrkonjić Grada je kasnije donijela odluku da mi nadoknadi taj novac, ali sam se ja obavezala da ću ga vratiti kada mi ga gospoda iz Agencije nadoknade. Međutim, iako su mi danima obećavali da će prikupiti novac i vratiti ga, to se nikada nije desilo, tako da sam i dalje dužna", kazala nam je Vidićeva.

Kako su rekli u Okružnom tužilaštvu, zbog djelimičnog neispunjenja obaveza iz ugovora nastupila je imovinska šteta za opštinu Mrkonjić Grad u iznosu od 13.675 KM.

Dodali su da je optužnica proslijeđena na potvrđivanje Osnovnom sudu u Mrkonjić Gradu.

Inače, ovo nije jedina škola koja je imala probleme s ovom turističkom agencijom.

Učenici Medicinske škole iz Banjaluke su takođe 2012. preko ove kompanije putovali u Italiju, Španiju i Francusku, kada su im vodiči uzeli oko 5.000 evra za izlete na koje nisu otišli.

Ipak, zbog velikog pritiska javnosti kao i protesta učenika, iz "Big neca" im je nakon kraćeg vremena vraćen novac.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.