Optuženi će svedočiti na suđenju za paljenje ambasade

Izvor: Southeast European Times, 24.Apr.2013, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optuženi će svedočiti na suđenju za paljenje ambasade

Pet godina nakon što je jedna osoba poginula u neredima, u Beogradu počelo suđenje protiv 12 osoba.

23/04/2013

Biljana Pekušić za Southeast European Times iz Beograda -- 23.4.2013.

Optuženici kojima se sudi zbog paljenja Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu svedočiće 14. juna.

Suđenje u Višem sudu u Beogradu počelo je 16. aprila, a 12 optuženih tereti se za izazivanje opšte opasnosti. U optužnici se navodi da je 21. februara >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << 2008. godine američka ambasada zasuta kamenicama, bakljama i drugim objektima. Ambasade Hrvatske, Nemačke i Turske takođe su bile napadnute.

Nekoliko stotina demonstranata napalo je američku ambasadu reagujući na podršku Zapada proglašenju nezavisnosti na Kosovu. Demonstranti su bacali kamenice, baklje i druge predmete na ambasadu, izazvavši požar u zgradi.

Nakon što je besneo oko 30 minuta, požar je stavljen pod kontrolu. U zgradi su vatrogasci otkrili telo Zorana Vujovića, 21-godišnjeg studenta iz Novog Sada koji je doputovao u Beograd da se pridruži demonstrantima.

Optuženi -- Dejan Vučković, Đorđe Tomin, Nikola Kosanović, Dušan Sedlar, Aleksandar Erceg, Filip Backović, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić, Marko Novitović, Draženko Nikolić, Milan Dubočanin i Milan Tomas -- izjasnili su se nevinim po optužbama.

Oni su prvo rekli policiji da su učestvovali u bacanju baklji na ambasadu, ali sada kažu da su ti policijski izveštaji netačni i da su njihove izjave pogrešno protumačene.

„Samo sam bacio kamenicu na stražarsku kućicu u ambasadi, nisam video bilo kakvu pirotehniku, niti je bacao“, rekao je Marinkov prošle nedelje.

Advokati optuženih zatražili su da se tužiocima ne dozvoli da uvrste snimke bezbednosnih kamera ambasade, na kojima se vide optuženi. Snimati neku osobu bez njenog znanja bilo je protiv Krivičnog zakona Srbije iz 2008, osim u slučaju kada postoji nalog istražnog sudije.

„Zato ovi dokazi protiv naših klijenata ne mogu da se koriste. Tužilaštvo nema drugih dokaza i mislim da ove ljude treba osloboditi“, rekao je advokat Veljko Delibašić za SETimes.

„Sudije ne treba da tumače zakon [prema zahtevu advokata], nego [u skladu sa] pravednošću i pravdom, kao i porukom koju će njihova presuda poslati o Srbiji kao državi“, rekao je direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević u izjavi za SETimes.

Predsedavajući sudija Višeg suda u Beogradu Vladimir Duruz zakazao je sledeće ročište za 14. juni, kada će biti saslušani svedoci.

Mnogi sa nestrpljenjem očekuju presudu.

„Ovo ne treba da prođe nekažnjeno, jer Srbija ne treba da bude država u kojoj huligani odu u grad i unište sve što im se nađe na putu“, rekao je za SETimes student iz Beograda Slaviša Vlastović za SETimes.

„Sramota je što je država [čekala] pet godina ... da privede počinioce pravdi“, rekao je za SETimestrgovac iz Beograda Veselin Kojić.

Kakvu presudu bi oni za koje se dosudi da su krivi za paljenje ambasade trebalo da dobiju na sudu? Recite nam šta mislite u prostoru za komentare.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.