Izvor: B92, 18.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužen član Orahovačke grupe OVK

Beograd -- Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo da je podiglo optužnicu protiv pripadnika OVK Sinana Morine.

Morina je optužen za ratni zločin nad srpskim civilima 1998. na području opštine Orahovac. Optužnica tereti Morinu da je, kao pripadnik Orahovačke grupe OVK, od 17. do 21. jula 1998, uz 34 pripadnika te jedinice, odgovoran za ubistvo osam civila srpske nacionalnosti, proterivanje, zatvaranje, mučenje i silovanje i uništavanje imovine i verskih objekata.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv pripadnika tzv. "Orahovačke grupe" Oslobodilačke vojske Kosova Sinana Morine za ratni zločin protiv civilnog stanovništa srpske nacionalnosti u selu Opteruša u opštini Orahovac.

Portparol tužilaštva Bruno Vekarić objasnio je za B 92 da optužnica tereti Morinu da je u julu 1998.godine, sa još 34 pripadnika OVK, odgovoran za uništavanje imovine i verskih objekata, proterivanje, zatvaranje, mučenje i silovanje kao i ubistvo osam civila srpske nacionalnosti.

"To je broj žrtava gde mi imamo pouzdane dokaze prema kojima može da se tereti i Sinan Morina, između ostalog", kaže Vekarić.

„Veoma je važna i istorija ovog predmeta – dakle i pre NATO dejstava tri lica su već bila u požarevačkom zatvoru pod optužnicom da su bili članovi Orahovačke grupe i za zločin koji je počinjen na teritoriji Kosova i Metohije. Interesantno je da su oni onda kasnije prebačeni na izdržavanje kazne na Kosovo i dakle sada još 31 bivši pripadnik OVK-a je nama interesantan", kaže on.

Vekarić objašnjava i da je tužilaštvo tokom istrage došlo do dokaza koje pobijaju alibi Sinana Morine.

"Da naglasim jednu specifičnost ovog postupka da se Morina u prethodnoj fazi branio, dakle imao je alibi da je bio u Nemačkoj, međutim mi smo uspeli preko naših međunarodnih veza i Interpola da oborimo faktički taj njegov alibi, dokazali smo da smo mu lažni dokumenti i da je u vreme izvršenja zločina upravo bio na mestu izvršenja zločina i da je itekako odgovoran za njega", kaže Vekarić.

Orahovačka grupa odgovorna je za kidnapovanje 14 članova familije Kostić iz Retimlja.

Pavle Kostić, član te familije, za B92 podseća da je danas godišnjica tog zločina, kao i da je država zakasnila sa podizanjem optužnice, odnosno da je to trebalo uraditi još 1998. godine.

"Nije mi jasna državna vlast uopšte, šta su do danas uopšte čekali, 8 godina", kaže Kostić.

"Ja bih pitao opštinske vlasti iz SUP-a Prizrena, Vojsku Jugoslavije koja je bila u Prizrenu, Orahovačku opštinu koja je sve to dozvolila takav gest i zločin da Albanci urade nad srpskim civilima u selu Retimlje, Okteruša i da ti ljudi dan danas žive normalno, ali kazna nije neizbežna, kazna će stići kad tad zločince koje su ovo uradili", kaže on.

Tela 11 članova porodice Kostić nađena su u pećini Volujak, zajedno sa još 18 tela Srba kidnapovanih 1998. godine. U oktobru prošle godine posmrtni ostaci kidnapovanih Srba sahranjeni su na beogradskom groblju Orlovača.

Sinan Morina uhapšen je 30. decembra prošle godine u Crnoj Gori i trenutno se nalazi u pritvorskoj jedinici Kazneno-popravnog doma "Zabela” u Požarevcu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.