Optužbe zaposlenih na račun direktora Biblioteke grada

Izvor: Politika, 31.Okt.2013, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optužbe zaposlenih na račun direktora Biblioteke grada

BEOGRAD –– Upravni i Nadzorni odbor Biblioteke grada Beograda uputili su danas dopis medijima u kome su optužili direktorku biblioteke Jasminu Ninkov za opstrukciju rada odbora i da je onemogućila u više navrata dobijanje traženih podataka o poslovanju te ustanove.

U dopisu koji su potpisali predsednik Upravnog odbora BGB, književnik Jovan Radulović i predsednik Nadzornog odbora BGB, prof. dr Gordana Stokić Simončić, podseća se da je Skupština grada Beograda imenovala te >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << organe 25. juna i da su odbori u skladu sa svojim ovlašćenjima zakazali prvu, zajedničku konstitutivnu sednicu za 16. septembar, ali je ona prekinuta „iz proceduralnih razloga”.

U dnevni red prve sednice predsednik UO uvrstio je tačku o razrešenju dužnosti direktora BGB Jasmine Ninkov, a u prilog predlogu naveo je da „organi upravljanja u prethodnom sazivu nisu razrešili krizu koja u kolektivu traje već osam meseci, da su nizom nastupa direktorke u medijima zabašurivane tenzije u biblioteci, da se gradila predstava o uspešnom stilu upravljanja, dok su bez odgovora ostali zahtevi šezdesetak zaposlenih da se preispitaju finansijsko poslovanje, kadrovska i poslovna politika direktorke”.

Posle prve sednice, predsednici Upravnog i Nadzornog odbora zatražili su od stručnih službi BGB (od sekretara 23. septembra, a od pomoćnika direktora za finansijsko poslovanje, pravne i opšte poslove 11. oktobra) podatke o poslovanju iz prethodnog perioda koji se odnose u prvom redu na kadrovsku politiku i finansijsko poslovanje.

Traženi su podaci o broju i obrazovnoj strukturi primljenih u radni odnos u poslednje četiri godine, o službenim putovanjima u inostranstvo, troškovima marketinških, kompjuterskih i drugih usluga, sredstvima dobijenim od donacija i projekata sa pregledom utrošenih sredstava, podaci o redovnom mesečnom nagrađivanju jednog broja zaposlenih stimulativnim delom od 30 posto na redovna primanja, o troškovima kupovine novog automobila, renoviranja poslovnog prostora i neizmirenim obavezama BGB na dan 31. decembra 2012. i na dan održavanja sednice.

„Direktorka Jasmina Ninkov onemogućila je dobijanje traženih podataka, zamenjujući teze i pozivajući se opet na razloge formalne prirode”, stoji u dopisu.

Predsednik UO je zatim, kako je navedeno, sa sekretarom BGB (ovlašćenim za pripremanje sednica UO) dogovorio zakazivanje nove sednice UO za 4. novembar i formulisao dnevni red, ali je nakon pet dana, 29. oktobra, sekretar BGB telefonom obavestio predsednika UO da direktorka ne prihvata zakazivanje sednice.

„Istoga dana iz BGB je predsedniku Upravnog odbora uručeno pismo Gradskog sekretara za kulturu sa pozivom na sastanak u Sekretarijatu za kulturu grada Beograda”, navedeno je pismu.

Rukovođenje Ninkov Bibliotekom grada Beograda bilo je, prema rečima predstavnika odbora, predmet rasprave u medijima i u nadležnim institucijama (Sekretarijat za kulturu, Savet za kulturu grada Beograda, Ministarstvo kulture) i pre imenovanja aktuelnih članova Upravnog i Nadzornog odbora.

„Upravni odbor u prethodnom sazivu uvažio je dopis jednog broja zaposlenih koji su zatražili razrešenje direktora zbog loše poslovne politike i vodio je raspravu o pitanjima koja su zaposleni pokrenuli”, naglasili su predsednici odbora.

Na poslednjoj sednici, održanoj 30. marta, uprkos stavu osnivača, gradskog sekretara za kulturu Katarine Živanović, da još uvek traje ispitivanje poslovanja i provera dokumentacije po pitanjima koja su zaposleni otvorili i da će zbog toga morati da se održi još jedna sednica, doneta je odluka kojom se daje podrška poslovnoj politici Jasmine Ninkov, precizirali su oni.

Radulović i Simončić navode, pozivajući se na medije i predstavnike nadležnih institucija, da je tadašnji v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić „direktno doprineo donošenju odluke o podršci Jasmini Ninkov, proglašavajući 'državnom tajnom' troškove za jedno od službenih putovanja koje su zaposleni naveli kao neopravdano”.

„Uporno izbegavanje direktorke i stručnih službi da dostave tražene podatke o poslovanju - na zahtev osnivača u prethodnim mesecima i na zahtev predsednika Upravnog i Nadzornog odbora u proteklih mesec dana - pokazuju da se plaše iznošenja ovih podataka na uvid javnosti. Pokazuju, takođe, nedopustivu samovolju i nepoštovanje osnivača i organa upravljanja, kao i omalovažavanje stručne bibliotekarske javnosti koja sa nadom očekuje najavljene promene u načinu upravljanja bibliotekama”, naglašeno je u dopisu odbora BGB.

Tanjug

objavljeno: 31.10.2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Optužbe na račun direktorke BGB

Izvor: B92, 31.Okt.2013

Beograd -- Upravni i Nadzorni odbor Biblioteke grada Beograda uputili dopis medijima u kome su optužili direktorku biblioteke Jasminu Ninkov za opstrukciju rada odbora...U dopisu koji su potpisali predsednik Upravnog odbora BGB, književnik Jovan Radulović i predsednik Nadzornog odbora BGB, prof. dr...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.