Optužbe o seksualnom uznemiravanju u autralijskom parlamentu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2021, 11:09

Optužbe o seksualnom uznemiravanju u autralijskom parlamentu

Svaka treća osoba zaposlena u australijskom parlamentu suočila se sa nekim vidom seksualnog uznemiravanja, navodi se u danas objavljenom izveštaju koji je rezultat nezavisne istrage.

Australijski premijer Skot Morison, koji je naredio izradu izveštaja u februaru nakon što je njegova stranka bila pod pritiskom zbog postupanja u vezi sa jednim slučajem navodnog silovanja u zgradi parlamenta, rekao je da su nalazi "užasavajući" i "uznemirujući", prenosi agencija Rojters. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

U izveštaju je detaljno opisano široko rasprostranjeno neprikladno ponašanje i utvrđeno je da je više od polovine ljudi koji su učestvovali u anketi, iskusilo najmanje jedan incident seksualnog uznemiravanja, maltretiranja ili pokušaj seksualnog napada.

"Takva iskustva ostavljaju tragove na pojedince i njihove timove i potkopavaju učinak našeg parlamenta na štetu nacije", izjavio je Morison.

"Kao i svako ko radi u ovoj zgradi, smatram da je statistika koja je ovde predstavljena užasna i uznemirujuća", izjavio je premijer u obraćanju novinarima u Kanberi.

Izveštaj sadrži 28 preporuka, u sklopu kojih se traži veći balans među zakonodavcima i osobljem, kao i kreiranje nove kancelarije za ljudske resurse koja bi se bavila pritužbama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.