Optimizam za zdravije srce

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jan.2015, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Optimizam za zdravije srce

Osobe s optimističkim pogledom na svet imaju znatno bolje zdravlje kardiovaskularnog sistema, objavili su američki naučnici.

Istraživanje sprovedeno uz učešće više od 5.100 ispitanika starih od 45 do 84 godine je pokazalo da optimisti u odnosu na pesimiste imaju dvostruko veće šanse za idealno stanje kardiovaskularnog sistema, piše portal Pliva.

Stručnjaci Univerziteta Ilinois dodaju da je uočena veza optimizma i zdravlja kardiovaskularnog sistema bila prisutna >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << bez obzira na faktore među kojima su socio-demografske karakteristike ispitanika i njihovog psihičkog zdravlja.

Od ispitanika su prikupljani i podaci o visini krvnog pritiska, indeksu telesne mase, koncentraciji šećera i holesterola u krvi, ishrani, učestalosti telesne aktivnosti i eventualnom pušenju.

Posle ispitivanja se pokazalo da optimisti imaju u proseku znatno bolju kontrolu koncentracije šećera i holesterola u krvi, a i telesno su aktivniji.

Pored toga, optimisiti imaju zdraviji indeks telesne mase pa i manje šanse da će da konzumiraju duvan.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Optimizam za zdravije srce

Izvor: B92, 12.Jan.2015

Osobe s optimističkim pogledom na svet imaju znatno bolje zdravlje kardiovaskularnog sistema, objavili su američki naučnici...Istraživanje sprovedeno uz učešće više od 5.100 ispitanika starih od 45 do 84 godine je pokazalo da optimisti u odnosu na pesimiste imaju dvostruko veće šanse za idealno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.