Opštine deru izbeglice

Izvor: Vesti-online.com, 10.Dec.2018, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opštine deru izbeglice

Pisanje "Vesti" o sudbini 68 izbegličkih porodica iz Bosne i Hrvatske kojima se za otkup stanova u Požegi sada traži više nego što koštaju novoizgrađeni stanovi u samom centru grada, stiglo je i do Skupštine Srbije.

Naime, Miodrag Linta, predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u rasejanju Skupštine, a ujedno i predsednik Saveza Srba iz regiona, predočio je ovaj problem poslanicima srpskog parlamenta i zatražio da se prekine sa diskriminacijom izbegličke populacije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

-Ti stanovi bi izbegličkim porodicama trebalo da budu dati besplatno ili uz simboličnu nadoknadu. Umesto toga, u većini slučajeva lokalne samouprave u saradnji sa opštinskim filijalama poreske uprave određuju veoma visoke početne cene otkupa. U Požegi je u izbegličkom naselju 68 porodica, kojima je početna cena za otkup stanova 550 evra po metru kvadratnom, mada se u centru grada stanovi grade po 450 evra - kazao je za skupštinskom govornicom Linta i predložio da se tim ljudima stanovi ponude ili besplatno ili uz simboličnu naknadu.

U razgovoru za "Vesti", Linta kaže da je preko našeg lista, a zatim i nekih kolega iz Skupštine saznao za problem izbeglih u Požegi, ali napominje da to nije usamljen slučaj.

- Najveće žrtve rata na prostoru bivše Jugoslavije su izbegla i interno raseljena lica. Više hiljada izbegličkih porodica u više od 100 izbegličkih naselja čiji su stanovi izgrađeni najvećim delom sredstvima međunarodnih organizacija i manjim delom sredstvima Vlade Srbije, suočavaju se sa nekvalitetnom gradnjom - kaže Linta.

On dodaje da su loše urađeni temelji, hidro i termo izolacija zbog čega dolazi do pucanja zidova, prokišnjavanja krovova, pojave vlage.

- Nažalost, Komesarijat za izbegla i raseljena lica bi morao da bude mnogo aktivniji u rešavanju problema otkupa takvih stanova. Njihov je posao da se dogovaraju sa opštinama i gradovima oko što nižih cena otkupa, a ne da dozvole, kao što je u Požegi, da je jeftiniji kvadratni metar u novogradnji, pa košta 450 evra, a izbeglicama za otkup dvadeset godina starih i loše urađenih stanova traže čak 100 evra više po kvadratu. Komesarijat mora biti majka svim izbeglicama i tako mora i da se ponaša - kaže Linta.

Linta obećava da će iskoristiti sav svoj autoritet i u razgovoru sa lokalnim samoupravama pokušati da napravi isti model otkupa stanova kao što mu je to pošlo za rukom u Odžacima.

- Pokušaću da u desetak opština i gradova postignem dogovor sa predstavnicima tih lokalnih zajednica da se za sve te stanove koji su izgrađeni sredstvima međunarodnih organizacija, u startu smanji pedeset odsto od cena, a zatim od preostale sume dodatno odbija sve ono što je predviđeno zakonom iz 2010. To ću pokušati i sa predstavnicima opštine Požega, ali ponavljam, to bi ipak morao biti posao Komesarijata - zaključuje Linta.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.