Izvor: Blic, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opština prodala nacionalni park

BRUS - Ministarstvo finansija poništilo je odluku SO Brus kojom je beogradskoj firmi KBM dato u zakup na 99 godina 2,5 hektara zemljišta na Kopaoniku, kojim gazduje JP Nacionalni park Kopaonik. Ugovor o zakupu zemljišta je potpisan početkom 2005. godine, a KBM je za zakup opštini platio svega 300.000 dinara.

U ugovoru o poslovnoj saradnji, koji je u ime SO Brus potpisao predsednik Milutin Jeličić, a u ime KBM Bojan Maljević, zamenik direktora te firme, stoji da je opština Brus >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saglasna da KBM može bez njene saglasnosti prodavati objekte na lokaciji „Jaram" i pre njihove konačne izgradnje, a radi sticanja potrebnih sredstava za izgradnju i opremanje etno-naselja, te da će KBM na ime zakupa zemljišta platiti opštini Brus 300.000 dinara, najkasnije do 27. aprila 2005. godine. U cilju sporovođenja tog ugovora Odeljenje za urbanizam SO Brus je 30. maja ove godine donelo rešenje o oduzimanju zemljišta od Nacionalnog parka Kopaonik na lokaciji Jaram, i ustupanju firmi KBM za izgradnju etno-naselja.

- Ono što je uradio predsednik opštine Brus je najobičniji kriminal. On je bez odobrenja Direkcije za imovinu Republike Srbije i bez javnog tendera, aprila 2005. godine, privatnoj firmi prodao zemljište JP Nacionalni park Kopaonik koje je u neotuđivoj svojini države Srbije i to po bagatelnoj ceni od 3.000 dinara po aru. Poznato je da je vrednost jednog ara zemljišta na prostoru NP Kopaonik mnogodstruko veća i kreće se od 2.000 do 10.000 evra. Očekujem hitno angažovanje, policije, tužilaštva i drugih državnih organa u sankcionisanju samovlašća i bahatosti predsednika opštine Brus, kome je, posle ovoga, mesto u zatvoru - kaže Dragan Karović, direktor JP Nacionalni park Kopaonik.

Pedsednik Jeličić nije hteo za „Blic" da komentariše odluku Ministarstva finansija, dok je Novica Nešić, načelnik Odeljenja za urbanizam, rekao da je Ministarstvo finansija poništilo odluku SO Brus zbog greške u proceduri.

- Zbog nepreciznosti u vođenju postupka, procedura je zaista prekršena. To je osnovni razlog što je Ministarstvo finansija poništilo rešenje ovog odeljenja. U novom postupku otklonićemo greške i nadam se vrlo brzo, celu stvar dovesti do kraja - rekao je Nešić.

Međutim, u obrazloženju svoje odluke Ministarstvo finansija ističe da je SO Brus grubo prekršila odredbe Zakona o nacionalnim parkovima i Zakona o sredstvima u svojini Republike Srbije. Ovo ministarstvo podseća čelnike opštine Brus, da novi prostorni plan za područje Nacionalnog parka Kopaonik još nije donet, a ni plan detaljne regulacije za „Jaram" nije dobio saglasnost Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.