Opšti izbori u Zimbabveu

Izvor: RTS, 31.Jul.2013, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opšti izbori u Zimbabveu

Zatvorena birališta za opšte izbore u Zimbabveu. Rezultati u roku od pet dana. Predsednik Robert Mugabe se nada da će pobediti protivnika, premijera Morgana Čangiraja i nastaviti vladavinu dugu 33 godine.

Glasanje u okviru opštih izbora u Zimbabveu je završeno, a posmatrački tim Afričke unije saopštio je da preliminarni izveštaji ukazuju da je proteklo mirno i da su sprovedeni slobodni i fer izbori.

Agencija Frans pres izveštava da su birališta, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja su otvorena jutros u sedam sati, počela da se zatvaraju i da su u jednoj izbornoj jedinici u centralnom Harareu zapečaćene providne glasačke kutije.

S druge strane, na pojedinim biralištima, na kojima su se pred zatvaranje formirali dugi redovi, građanima je dozvoljeno da glasaju.

U međuvremenu, šef posmatračkog tima Afričke unije bivši lider Nigerije Olusegun Obasanjo izjavio je da prvi izveštaji ukazuju na slobodne i fer izbore koji su protekli mirno, javio je Rojters.

Ranije danas, stranka premijera Zimbabvea Morgana Čangiraja kritikovala je niz neregularnosti, uključujući imena dva miliona mrtvih ljudi na biračkim spiskovima.

Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe (89), koji upravlja zemljom 33 godine, a u trci je za predsednika sedmi i najverovatnije poslednji put, odbacio je optužbe o nameštanju glasova.

Rezultati glasanja treba da budu saopšteni u roku od pet dana.

Nijedan strani posmatrač nije dobio dozvolu da prati glasanje, a stranim novinarima su uskraćene akreditacije.

Pokret za demokratsku promenu (MDC) premijera Čangiraja optužio je juče Mugabeovu partiju Zanu-PF da je menjala izborne spiskove, što je predsednikova partija demantovala.

Čangiraj je bivši opozicioni lider koji se udružio sa Mugabeovom partijom u koaliciju i bio premijer.

Sporazum o podeli vlasti sklopljen uz pomoć vođa regiona posle spornih izbora u Zimbaveu 2008. godine i nasilja koje je usledilo.

Prema zakonima Zimbabvea, strankama i kandidatima mora da bude omogućen uvid u biračke spiskove u, kako je navedeno, "razumnom roku", ali to do juče nije učinjeno.

"Vreme je da državne institucije budu odlučne i odbace sve pritiske kako bi ponovo imale kredibilitet i pokazale da su u službi javnosti, a ne u službi jedne političke stranke", rekla je juče za AFP Irena Petras direktorka udruženja advokata koji se bave ljudskim pravima.

Ona je izrazila nadu da će prebrojavanje glasova i objavljivanje rezultata izbora biti "brzo i transparentno".

Mugabe, koji je izjavio da će otići s vlasti ako on i njegova partija izgubi, mora da uveri međunarodnu zajednicu u ispravnost izbora zbog manipulacija i nasilja na prethodnim glasanjima.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Održani presjednički i parlamentarni izbori u Zimbabveu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Jul.2013

Predsjednički i parlamentarni izbori, koje su danas održani u Zimbabveu bili su regularni, mirni, slobodni i pošteni, izjavio je šef posmatračke misije Afričke unije Nigerijac Olusegun Obasandžo. Obasandžo je napomenuo da je ovakav stav donesen na osnovu prvih izvještaja dobijenih neposredno...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.