Danas izbori u Zimbabveu

Izvor: B92, 31.Jul.2013, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas izbori u Zimbabveu

harare -- U Zimbabveu su otvorena glasačka mesta na predsedničkim i parlamentarnim izborima na kojima će Robert Mugabe nastojati da nastavi 33 godine dugu dominaciju.

Glasači, neki uvijeni u ćebad zbog hladnog jutra, počeli su da se okupljaju ispred glasačkih mesta i četiri sata pre njihovog otvaranja.

Izborna kampanja je bila mirna i nije bilo izveštaja o nasilju i zastrašivanju. Prethodne predsedničke izbore, pre pet godina, obeležili su brojni problemi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uključujući i nasilje.

Glasanje je počelo u sedam sati po lokalnom vremenu i trajaće do 19 sati. Rezultati glasanja, kako se očekuje, biće saopšteni u roku od pet dana.

Situacija u zemlji je mirna, a današnji dan je neradni kako bi građani bili slobodni da izađu na glasačka mesta, javio je novinar Bi-Bi-Si-ja iz Hararea.

Očekuje se veliki odziv, s obzirom na to da je proteklih sedmica na izborne skupove predsedničkih kandidata dolazilo mnoštvo ljudi, desetine hiljada.

Dugogodišnji predsednik Zimbabvea Robert Mugabe izjavio je juče da će predati vlast ako izgubi na izborima i odbacio optužbe o mogućnosti lažiranja izbornih rezultata.

Mugabe (89) je na jučerašnjoj konferenciji za novinare demantovao navode pojedinih posmatrača da su rezultati prethodnih izbora bili namešteni.

Rojters navodi da ne postoje pouzdani rezultati ispitivanja javnog mnjenja, tako da je teško prognozirati da li će Morgan Cvangiraj, sadašnji premijer, uspeti iz trećeg pokušaja da pobedi Mugabea.

Zapadnim posmatračima je zabranjeno da prate izbore, pa će taj zadatak obavljati 500 regionalnih i 7.000 domaćih posmatraća.

Pravo glasa u Zimbabveu ima oko 6,4 miliona građana. Konačni rezultati izbora moraju biti objavljeni u roku od pet dana, ali je moguće da to bude i ranije.
Pogledaj vesti o: Izbori,   Predsednički izbori

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Opšti izbori u Zimbabveu

Izvor: RTS, 31.Jul.2013

Zatvorena birališta za opšte izbore u Zimbabveu. Rezultati u roku od pet dana. Predsednik Robert Mugabe se nada da će pobediti protivnika, premijera Morgana Čangiraja i nastaviti vladavinu dugu 33 godine. ..Glasanje u okviru opštih izbora u Zimbabveu je završeno, a posmatrački tim Afričke unije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.