Opstanak mladih na selu, kakav plan ima ivanjički kraj

Izvor: RTS, 01.Mar.2020, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opstanak mladih na selu, kakav plan ima ivanjički kraj

Kancelarija za mlade opštine Ivanjica učestvuje u projektu "Poljoprivreda je spremna za inovacije" koji sprovodi Omladinski klub Novi Pazar u partnerstvu sa Udruženjem mladih agronoma. Osnivanjem Savetodavnog centra za mlade poljoprivrednike u 15 opština u Srbiji žele da kroz radionice i edukaciju pruže podršku mladima da ostanu na selu i svoju karijeru pokrenu ili unaprede.
Mladi poljoprivrednici iz >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << udaljenih ivanjičkih sela često nasleđuju zemljište ili čak već razvijeno gazdinstvo. Ipak, tvrde, za opstanak na selu, to nije dovoljno.

"Ovo područje je veoma povoljno za mlade, za poljoprivredu i za stočarstvo, ali fale nam subvencije, pomoć, jer mladi dosta odlaze sa sela, jer ne mogu sami ni da izguraju to što je potrebno da bi se bolje živelo i da bi se nešto napravilo, neki prihodi", kaže Aleksandar Milojević iz sela Kušići. 
Da ostane na selu Milisav Zlatić nije imao dilemu. Uz poljoprivredu, bavi se i preradom drveta i veruje da tu pripada.
"Da imamo boji put dosta bi više mladih ostajalo ovde i to nam je neki prioritet. Lakše bi došli ljudi", kaže Milisav Zlatić.
U Osonici živi dosta mladih poljoprivrednika. Dragana Milutinović već dugo ima registrovano domaćinstvo.
"Nije da ne može da se živi. Traži puno odricanja, kao i sve ostalo, ali smatram da država treba još više da subvencioniše nas mlade poljoprivrednike, pa i mlade preduzetnike koji su ostali na selu i krenuli da se bave nekim poslom", kaže Dragana Milutinović.
Za projekat "Poljoprivreda je spremna za inovacije" u ivanjičkim selima puno je zainteresovanih.
"Projekat se sastoji u tome da mladi dobiju informaciju uvek na koji način mogu dobiti sredstva da pokrenu svoju proizvodnju, da dobiju savet kako da popune određene aplikacije, da se edukuju u određenoj oblasti, u nekoj poljoprivrednoj grani koja je njima zanimljiva", kaže Ivan Stamenić iz Kancelarije za mlade u Ivanjici. 
Uz Savetodavni poljoprivredni centar mladi na selu imaju mogućnost da nauče da naprave biznis plan, organizuju proizvodnju, promovišu i plasiraju prizvode.
U projektu koji finansira Evropska unija i Ministarstvo finansija učestvuje 15 opština.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.