Opšta obuka stanovništva? To znači da postoji pretnja od agresije

Izvor: Vesti-online.com, 01.Avg.2017, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Opšta obuka stanovništva? To znači da postoji pretnja od agresije"

Još se nisu smirile strasti zbog poziva za vojnu vežbu, a ministar vojni najavljuje da bi svi građani morali da prođu neki vid obuke.

Ministar Vulin je tokom obilaska kasarne Topčider rekao da svi napori koje ulažu Ministarstvo, Generalštab i Komanda za obuku nisu dovoljni bez pomoći čitave države i društva.

- Zato mi moramo da nađemo načine da ponovo u proces obuke uvedemo i one koji nisu pripadnici vojske. Nijedna vojska na svetu nije dovoljno brojna, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ni jedna vojska na svetu nije dovoljno spremna za izazove koji su pred nama, ukoliko nema podršku čitavog stanovništva, ukoliko nema podršku svih građana jedne zemlje - naveo je Vulin.

U Beogradskom centru za bezbednosnu politiku kažu da ukoliko bi se sprovela opšta obuka stanovništva, to bi značilo da postoji pretnja od spoljne agresije. Osim toga, navode i da je prema prethodnoj strategiji nacionalne bezbednosti, ta pretnja okarakterisana kao malo verovatna.

- Stanovništvo bi trebalo da zna, građani bi trebalo da znaju koji su to izazovi i rizici na koje ministar Vulin misli. Dakle nikakve promene ustrojstva vojske, promene vojne obaveze ne bi trebalo da se donose bez donošenja nove strategije nacionalne bezbednosti i strategije odbrane - kaže Vladimir Erceg iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Statistika kaže da mnogo više građana strada usled neznanja kako da postupe prilikom poplava, požara, ili drugih elementarnih nepogoda.

- Možda bi bilo pametnije obučavati stanovništvo pravilnom postupanju u vanrednim situacijama, a ne za opštu vojnu obuku u cilju odbrane zemlje. To je posebno važno u slučaju naše zemlje, koja i dalje ima katastrofalan sistem civilne zaštite u kome je stanovništvo neobučeno za postupanje u takvim situacijama - kaže Erceg.

Takođe, treba raditi na obuci, ali i boljoj opremljenosti pripadnika specijalnih jedinica koje reaguju u vanrednim situacijama.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.