Izvor: Blic, 04.Feb.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opsada ministara

Opsada ministara

SMEDEREVO - Poslednji put neki srpski ministar zvanično je bio u Smederevu pre tačno godinu dana, a samo u toku proteklih 10 dana, u jeku kampanje za izbor predsednika opštine, grad na Dunavu pohodilo je na desetine ministara i visokih funkcionera političkih partija opsedajući građane i obećavajući im bolji život.

Godinu dana nikoga iz vrha srpske vlasti nije zanimalo kako žive Smederevci. Ministarska noga poslednji put kročila je u >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Smederevo 2. februara 2005. godine, kada je ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić obećao građanima da će rešiti jedan od njihovih najvećih problema - izmeštanje teretne luke iz centra grada. Taj posao, kako je tvrdio Ilić, trebalo je da počne u martu prošle godine, ali ni do danas nije urađeno ništa.

Od kako je počela kampanja za izbor predsednika opštine, Smederevo je pod opsadom, a Smederevci ne mogu da se odbrane od ministara, visokih predstavnika državnih institucija i političara koje gledaju jedino na programima velikih televizija.

Ovih dana Smederevo je najprivlačnija domaća destinacija za ministre iz stranke koja vodi Vladu Srbije, DSS-a, pa su podršku kandidatu ove partije za predsednika opštine Saši Radosavljeviću do sada dali ministar pravde Zoran Stojković, ministar prosvete i sporta Slobodan Vuksanović, ministar vera Milan Radulović, šef poslaničkog kluba DSS Miloš Aligrudić...

Na pozive oko 30.000 žitelja sela u okolini 'US Steela', koji više od šest meseci vape da ih poseti neko od nadležnih zbog zagađenja iz železare, niko se nije odazvao. Ali sada ovo nije mala ciljna grupa, pa će ministar za nauku i zaštitu životne sredine Aleksandar Popović (DSS) u ponedeljak održati konferenciju za novinare u selu Ralja. Plejadu važnih ljudi iz DSS, kao šlag na torti, okončaće, kako je najavljeno, premijer Vojislav Koštunica, dok je funkcija 'stalnog posmatrača predizbornih priprema' DSS-a pripala Draganu Šormazu, Smederevcu visoko kotiranom u stranci. Očekuje se dolazak i Sande Rašković-Ivić i Velimira Ilića, što će biti prilika da se upita šta bi sa izmeštanjem luke.

Ni DS ne zaostaje mnogo, pa su kandidata Predraga Umičevića svojim dolaskom podržali Dragan Đilas, Aleksandar Vlahović, a uskoro će i Dušan Petrović, Nenad Bogdanović i Dragan Šutanovac. Radikale pomaže generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić, a u pohode biračima G17 plus poslala je šefa poslaničkog kluba Miloljuba Albijanića.

Od vlasti proganjani Bogoljub Karić naprasno je odlučio da kampanju za rušenje vlade počne baš u Smederevu prošle nedelje, dok je u znak solidarnosti s velikim ocem BK familije, kandidat PSS za predsednika opštine Dejan Reljić odustao od bitke za prvog čoveka Smedereva.

Naravno, svi oni građanima nude isti slogan - 'Glasajte za nas jer smo mi najbolji'. Pobediće jedan od desetorice kandidata, samo pitanje je sa koliko glasova, jer je izlaznost na prošlim izborima bila tek nešto veća od 20 odsto. Jelena Ilić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.