Oproštaj od mađarskih žrtava tragedije na Dunavu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2019, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oproštaj od mađarskih žrtava tragedije na Dunavu

Danas se nacija, uz sve vojne počasti, oprostila od mađarskih žrtava najveće rečne nesreće u zemlji, a komemoraciji na Dunavu u Budimpešti prisustvovalo je više stotina ljudi.

U ceremoniji je učestvovalo 15 vojnih brodova različite namene, koji su ispred zgrade parlamenta krenuli tačno u 11 sati, a u blizini "Arpad" mosta u vodu je prosuta urna sa ostacima mađarskog mornara Lasla Lomboša, dok će kapetan Janoš Pete, koji je te kobne noći upravljao turističkim brodićem >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Hableanj", biti sahranjen u rodnom mestu.

Počasna flotila je, u stvari, napravila isti krug kao i pomenuta turistička lađa za panoramsko razgledanje, na kojoj je tog 29. maja bilo 35 osoba: uz dva mađarska člana posade i 33 gostiju iz Južne Koreje, uključujući i dva turistička vodiča.

Nesreću je uspelo da preživi samo sedam putnika, a za još jednim licem se i dalje traga. Nastradali su identifikovani, a njima u čast su sa konvoja usput u Dunav puštani venci i buketi cveća, a potom i papirne urne sa njihovim pepelom.

Vojni oproštaj je priređen zato što je Pete, koji je dan ranije proslavio 53. rođendan, nekada služio kao vojni izviđač.

Nakon poznate melodije "Tišina" odjeknuli su plotuni, a završnom delu komemoracije na brodu prisustvovali su samo članovi rodbine dvojice poginulih.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.