Oproštaj od kongresmena Džona Luisa na Kapitol hilu

Izvor: Beta, 27.Jul.2020, 23:17

Oproštaj od kongresmena Džona Luisa na Kapitol hilu

Telo preminulog kongresmena i borca za ljudska prava Džona Luisa izloženo je u zgradi američkog Kongresa, što predstavlja jedno od najvećih priznanja ukazano jednom američkom državljaninu.Kovčeg sa njegovim telom donet je u zgradu u kojoj je radio predstavljajući gradjane okruga Džordžija poslednjih 30 godina, piše Glas Amerike.Džon Luis je preminuo prošle nedelje, u 80. godini, nakon jednogodišnje borbe sa rakom pankreasa.Predsedavajući oba doma Kongresa, Nensi Pelosi i Mič Mekonel, rekli su da će gradjani Luisu moći da odaju poštu u ponedeljak i utorak u Kongresu.Luis je drugi Afroamerički kongresmen kome će poštu odavati na Kapitol hilu. Prvi je bio kongresmen Ilajdža Kamings koji je preminuo 2019. godine.Crkvena služba za Luisa biće održana u četvrtak u baptističkoj crkvi Ebenizer u Atlanti, u kojoj je Martin Luter King bio sveštenik, a u Atlanti će biti i sahranjen.Džon Luis bio je poznati američki borac za ljudska prava, a postao je jedan od prominentnijih članova pokreta '50-ih i '60-ih godina.Sa samo 23 godine bio je bliski saradnik Martina Lutera Kinga i bio je poslednji živi govornik sa Marša na Vašington 1963. na kome je Martin Luter King održao čuveni govor "Ja imam san", prenosi Glas Amerike.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Oproštaj od kongresmena Džona Luisa na Kapitol hilu

Izvor: Danas, 27.Jul.2020

Telo preminulog kongresmena i borca za ljudska prava Džona Luisa izloženo je u zgradi američkog Kongresa, što predstavlja jedno od najvećih priznanja ukazano jednom američkom državljaninu.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.