Izvor: Blic, 31.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprezno sa udžbenicima

Oprezno sa udžbenicima

Za oko 650.000 osnovaca i oko 300.000 srednjoškolaca sutra počinje nova školska godina. U prve razrede osnovnih škola upisana su 83.534 prvaka, a u prve razrede srednjih škola oko 80.000 učenika. Đaci prvog i drugog razreda osnovne škole radiće po novom školskom programu, a đaci sedmog, iako je i za njega najavljivana reforma, nastavljaju po starom.

Sve knjige za osnovnu školu su odštampane i već se nalaze u knjižarama. Roditelji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << đaka prvog i drugog razreda mogu da se odluče, osim za Zavodove, i za knjige privatnih izdavača. Iz Ministarstva upozoravaju roditelje da ne kupuju na svoju ruku knjige, već da se prvo posavetuju sa učiteljima.

I knjige za srednje škole i gimnazije su odštampane, saznajemo u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva, osim nekoliko naslova za pojedine srednje stručne škole koji se štampaju u malom tiražu. Ali, kako nam je rečeno, i oni će uskoro biti u knjižarama.

Roditelji koji ove godine šalju dvoje dece u školu moraće da daju bar jednu prosečnu platu za komplet knjiga i neophodan pribor - sveske, olovke, gumice, rezače, lenjire, blokove za crtanje i torbe. Najmanje novca izdvojiće roditelji đaka prvaka, oko 3.000 dinara, a najviše roditelji srednjoškolca, skoro 5.000 dinara.

Budući prvaci imaće po jedan čas više nedeljno iz srpskog i matematike u odnosu na prošlogodišnje đake. Umesto jednog zajedničkog predmeta umetnosti, predmeti likovno i muzičko opet se razdvajaju. Isti slučaj je i sa predmetom fizičko i zdravstveno vaspitanje, koji će od ove školske godine takođe biti dva odvojena predmeta. U obavezne nastavne predmete i ove školske godine za đake prvog i drugog razreda spadaju i verska nastava i građansko vaspitanje. Jedina razlika u odnosu na prošlu godinu je što će, kada izaberu jedan od ova dva predmeta, morati i da ih uče minimum četiri godine. Obavezan će biti još jedan predmet sa liste izbornih predmeta: narodna tradicija, ruka u testu, čuvari prirode, lepo pisanje i maternji jezik sa elementima nacionalne kulture. Strani jezik će biti fakultativni predmet, što znači da će moći da se uči od prvog razreda u onim školama koje su ispunile kadrovske i druge potrebne uslove. Škole mogu da izaberu između engleskog, francuskog, nemačkog, ruskog i španskog jezika. J. S.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.