Oprezno sa soljenjem

Izvor: Blic, 12.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprezno sa soljenjem

Višak soli u organizmu podiže pritisak, razara kardiovaskularni sistem i izaziva moždani udar. Tokom jednog običnog dana, čovek prosečno u organizam unese 24 grama soli. Lekari tvrde da je maksimalna količina soli koju smemo da unesemo u toku dana šest grama, odnosno jedna kafena kašičica.

Kuvanje

Naša nepca navikla su se na određenu količinu soli, ali ona se mogu prilagoditi za samo nekoliko nedelja na jela sa manje soli. Sibil Kapur u knjizi „Ukus" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << iznosi da je bila iznenađena otkrićem novih nijansi ukusa u svemu što je jela nakon što je smanjila so u svojoj ishrani. „Možda je ironično, ali što manje soli jedemo, više soli možemo osetiti u onome što jedemo", kaže ona. So je „zamaskirana" slatkim ukusom, dok slani ukus povećavaju gorak i kiseo ukus, tako da dodatkom malo soka od limuna možete povećati slani ukus.

Zbog lošeg zdravstvenog stanja nacije, Britanska agencija za standarde u isrhani objavila je da će do 2010. godine proizvođači hrane morati da smanje nivo soli u 85 kategorija.

Jer so se ne unosi samo direktino soljenjem, ima je u mnogo namirnica koje konzumiramo svakog dana. Ima je u hlebu, cerealijama, siru, gotovim jelima, keksu, pecivu, slanini...

Koliko soli možemo da upotrebljavamo?

So je ključna za zdravlje ljudi. Međutim, trenuto se, u proseku, upotrebljava dva i po puta više soli nego što nam je potrebno. Vlada Velike Britanije pokušava da smanji prosečnu upotrebu soli kod odraslih za više od devet grama dnevno na ne više od šest grama. Stručnjaci smatraju da ova količina treba da bude još manja za bebe i decu, preporučujući manje od jednog grama dnevno za bebe od jednog do šestog meseca, jedan gram dnevno za bebe od sedam do 12 meseci, dva grama dnevno za decu od jedne do tri godine, tri grama dnevno za decu od četvrte do šeste godine i pet grama dnevno za decu između sedam i deset godina. Reč je maksimalnoj količini.

Gde ima soli?

Jedna kašičica je količina soli od šest grama. Vrlo je teško izmeriti upotrebu soli zato što se od 65 do 85 procenata soli već nalazi u namirnicama koje koristimo, i tu se ne računa ona so koju dodajemo tokom pripremanja hrane. Hleb, cerealije, keks, pasulj iz konzerve i gotova jela mogu imati veliku količinu soli. Takođe, dosta soli ima i u namirnicama čiji se slani ukus očigledno oseća, kao što su čips, slanina, sir i masline.

Soljenje

Etikete na namirnicama mogu biti zbunjujuće. Da bismo otkrili koliko soli ima u nekoj namirnici, potrebno je da proverite količinu natrijuma, koji predstavlja jedan od sastojaka soli (natrijum-hlorid) koji je vrlo rizičan po zdravlje. Tako, 0,5 grama ili više natrijuma na sto grama predstavlja visok nivo. Ispod 0,5 grama je umereno, dok 0,1 gram predstavlja nizak nivo natrijuma. Da bi se dobila količina soli po težini proizvoda, pomnožite sadržaj natrijuma sa 2,5. Zatim treba da odredite količinu po obroku (koja je ponekad data na pakovanju).

Da li so šteti svima?

Neki naučnici smatraju da je so demonizovana bez jakog dokaza. Oni naglašavaju da Intersalt, globalna studija o konzumiranju soli i visokom krvnom pritisku iz 1988. godine, u kojoj je učestvovalo više od 10.000 učesnika, nije dokazala vezu između visokog krvnog pritiska i upotrebe soli kod zdravih ljudi, iako je pokazala da je veća verovatnoća da se dobije visok pritisak u starijem dobu ukoliko je osoba konzumirala veće količine soli tokom života. Sa ovim se ne slažu zdravstveni radnici koji kažu da postoji jasan rizik po zdravlje od upotrebe soli, i to ne samo zbog nastanka visokog krvnog pritiska već i zbog povezanosti sa osteoporozom, rakom želuca i drugim zdravstvenim problemima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.