Oprezna vožnja zbog gužvi

Izvor: RTS, 03.Avg.2012, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprezna vožnja zbog gužvi

Kroz Srbiju, tokom jula i avgusta dnevno prođe i do 90 hiljada automobila. Zbog umora vozača, visokih temperatura i gužvi na putevima, samo ove nedelje u Srbiji dogodile su se 363 saobraćajne nesreće, u kojima je poginulo 13 osoba i povređeno više od 200.

I ovog vikenda, zbog smene turista, očekuju se velike gužve na graničnim prelazima. U petak se najduže čekalo na Horgošu, oko dva i po sata, a na Batrovcima od pola sata do sat. Nešto bolja situacija je na prelazima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ka Makedoniji i Bugarskoj, gde se čeka po nekoliko minuta.

Tokom jula i avgusta, kroz Srbiju dnevno prođe i do 90 hiljada automobila. Većina ide autoputem, pa na graničnim prelazima na sporednim putevima Kelebija, sa Mađarskom, i Tovarnik, sa Hrvatskom, nema gužve.

Tradicionalno, najveća gužva je na Horgošu, zbog mađarskih carinika i njihovih predugih procedura. Zbog toga turisti izgubljeno vreme pokušavaju da nadoknade vozeći umorni i noću, pa su česti udesi neminovni.

"Najveći broj nesreća dešava se noću ili u sumrak. Vozači često precenjuju svoje sposobnosti i nekada ne mogu da odrede granice umora, zato je na putu potrebna pauza svaka dva sata, a na putevima preko 500 kilometara i veća pauza između dve deonice", ističe Damir Okajnović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Zbog umora vozača, visokih temperatura i gužvi na putevima, samo ove nedelje u Srbiji do vikenda su se dogodile 363 saobraćajne nesreće u kojima je poginulo 13 osoba i povređeno više od 200.

Predstojeći vikend posebno je rizičan jer, pored gužvi zbog smene turista, mnogi će krenuti put na sabor u Guči, koji počinje u ponedeljak. Iz MUP-a najavljuju četiri sigurnosna prstena oko Guče, tako da niko pod dejtvom alkohola neće sesti za volan.

"Celog leta vršimo kontolu. Međutim, sabor u Guči je nešto posebno, pa se kontrola pojačava iz pravca kako Beogarda tako i Zlatibora, Kraljeva i Kragujevca, te će kontola biti maksimalana", kaže Slobodan Malešić iz MUP-a Srbije.

Tokom vikenda, 50 patrola MUP-a biće na Ibarskoj magistrali i u Zapadnoj Srbiji. Polovinu patrola činiće neobeleženi automobili i motori, takozvani presretači, a biće angažovana i dva helikoptera.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.