Izvor: Nezavisne Novine, 18.Dec.2016, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprez prilikom kupovine medikamenata preko interneta

BANJALUKA - Na internet stranicama u BiH u slobodnoj prodaji moguće je nabaviti brojne vrste lijekova, od antibiotika i preparata za prehladu, do onih za liječenje astme, epilepsije i drugih bolesti.

Lijekovi se prodaju bez recepta, po cijeni od pet, pa do nekoliko desetina ili stotina maraka. Stručnjaci upozoravaju da se takvi lijekovi, posebno oni koji se izdaju na recept, ne smiju kupovati preko interneta, jer je nepoznato njihovo porijeklo i rok trajanja.

Tako >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << na jednoj od najpopularnijih stranica u BiH možemo naći lijek Topamaks koji se upotrebljava kod napada epilepsije. Košta 40 maraka, a kako nam je rekao prodavac lijeka, "može i niže". Ovaj lijek u apotekama širom BiH nemoguće je dobiti bez recepta.

U oglasima se nude i lijekovi poput Purinethola, koji se koristi u terapiji akutne leukemije, i Loprila, koji se koristi u terapijama visokog krvnog pritiska i u terapiji srčanog zatajenja. Zyprex po cijeni od 40 maraka namijenjen je za liječenje šizofrenije, a Singulair, koji može da ublaži simptome astme i pomaže disajnim putevima, košta 50 maraka.

Sve ovo upućuje na zaključak da se na internetu nalazi čitava apoteka u kojoj je konstantna rasprodaja. Međutim, ovakva nabavka lijekova nije bezbjedna po zdravlje, jer se među njima nalazi i mnogo falsifikata.

Ana Golić-Jelić, rukovodilac "Anapharm" apoteka, kaže da je jedini zakonski način izdavanja lijekova fizičkim licima u apotekama i svaki drugi način dolaska do lijeka je veoma rizičan i nezakonit.

"Put lijeka od proizvođača do pacijenta, a preko apoteke je praćen nizom kontrola. Mi u svojoj ustanovi imamo internet apoteku u kojoj kupci mogu da naruče kozmetiku, dječju hranu, ali ni slučajno lijekove i medicinska sredstva", rekla je Jelićeva.

Tamara Matijaš, doktor medicine u Domu zdravlja Prijedor, kaže da vjerovatno loša finansijska situacija primorava građane da zloupotrebljavaju propisane medikamente.

"Ukoliko osoba ima potrebe za ovim lijekovima, to će odrediti ordinirajući ljekar i propisati te lijekove. Uzimanje lijekova samoinicijativno iz bilo kog razloga i kupovina onlajn od fizičkih lica nije opravdana, niti se zna porijeklo lijeka ni rok trajanja", rekla je Matijaševa.

Ona je dodala da jedini pouzdan način jeste uzimanje direktno iz apoteke, ali tek kad se propiše zbog određenih tegoba i oboljenja od strane ljekara.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.