Oprez: Virusi nas poobarali, ambulante prepune

Izvor: Radio 021, 24.Dec.2015, 09:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprez: Virusi nas poobarali, ambulante prepune

Neuobičajeno toplo vreme za ovo doba godine, koje je kulminiralo sa jučerašnjih 16 stepeni, pogodovalo je masovnom širenju respiratornih infekcija i stomačnih virusa, te se građani masovno žale na visoke temperature, stomačne tegobe i respiratorne infekcije.

Zato ne čudi što su ambulante ovih dana prepune pacijenata. "Mnogo ljudi dolazi u ordinaciju sa simptomima stomačnog virusa, žale se na retku stolicu, mučninu i povraćanje. Dosta ima i respiratornih infekcija gornjih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << disajnih puteva. Najčešće se lokalizuju na traheju i grkljan", ističe Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte prakse u beogradskom Domu zdravlja.

I dok respiratorne infekcije uglavnom ne mogu da se izleče bez antibiotika, virusi poput stomačnih prolaze za tri do četiri dana, uz obavezno korišćenje probiotika.

"Ukoliko stomačni virus ne prođe za to vreme, treba se javiti lekaru jer se može desiti da se provukla i neka teža crevna infekcija. Kad je u pitanju prehlada, dobro je da se uzimaju čajevi i topla supa, a bosiljak treba koristiti za inhalaciju ako su prisutni suv kašalj i sekret", ističe Dimitrijević.

Roditelje čiji su mališani bolesni zabrinula je vest da je sirup "eferalgan" povučen sa tržišta zbog prisustva plastike. Međutim, Pavle Zelić iz Agencije za lekove kaže da je povlačenje samo preventivno i da još nema uzoraka u kojima su zaista otkrivene sporne čestice. "Čak i da ih negde otkriju, one ne mogu biti pogubne po zdravlje dece, već mogu izazvati jedino mehaničku iritaciju grla", kaže on.

Inače, visoke temperature zadržaće se prema prognozama do 30. decembra. Za vikend se očekuje pretežno sunčano i suvo vreme sa maksimalnih 10 stepeni. Temperatura će pasti 30. decembra na tri stepena, a slično vreme biće i 31. decembra i 1. januara. Malo snega na severu Srbije očekuje se tek za Božić 7. januara.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.