Opremanje kapetanija, stroža kontrola brodova

Izvor: RTS, 13.Okt.2014, 14:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opremanje kapetanija, stroža kontrola brodova

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrkture Zorana Mihajlović najavila je opremanje lučkih kapetanija u Srbiji i pojačanu kontrolu brodova, s obzirom na to da se skoro 40 odsto robe koja plovnim putem uđe u Srbiju istovara na nelegalni pretovarnim mestima.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrkture Zorana Mihajlović je, nakon nenajavljene kontrole rada Lučke kapetanije Smederevo i pregleda rumunskog broda "Merkur 301", u izjavi za agenciju Tanjug >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << istakla da sve lučke kapetanije u zemlji imaju na raspolaganju svega jedan inspekcijski čamac i da je vodni saobraćaj najmanje uređen vid saobraćaja u Srbiji.

"Opremićemo kapetanije i kroz rebalans budžeta smo to i predvideli kao priortet. Svaka kapetanija će morati da ima najmanje jedan čamac da bi mogli da presreću i kontrolišu brodove", naglašava potpredsednica vlade.

Navodi da će to ministarstvo u saradnji sa MUP-om i Upravom carine organizovati zajedničke akcije radi suzbijanja sive ekonomije i hvatanja lopova odnosno pirata na srpskim rekama.

"Prihod od unutrašnjeg plovnog saobraćaja u Srbiji je oko 30 milina evra godišnje, a preveze se između šest i osam miliona tona robe, ali imamo problem što se to nedovoljno kontroliše", kaže Mihajlovićeva i ističe da bi ti prihodi mogli da budu daleko veći.

Ministarka Mihajlović je tokom obilaska plovnog toka Dunava od Beograda do Smedereva, inspekcijskim čamcem ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrkture, konstatovala da ima puno neregistrovanih plovnih objekata i poručila da to više neće moći tako, kao i da će se strožije kontrolisati naplaćivanje naknadi u vodnom saobraćaju.

Koliko su lučke kapetanije slabo opremljene govori u prilog činjenica da je prvi put posle četiri godine kupljeno gorivo za inspekcijski čamac kapetanija, a da je najmlađi njihov računar star 15 godina.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarka pregledala rumunski brod

Izvor: B92, 13.Okt.2014

Ministarka Zorana Mihajlović najavila je opremanje lučkih kapetanija u Srbiji i pojačanu kontrolu brodova zbog nelegalnog pretovara...Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrkture je kazala da se skoro 40 odsto robe koja plovnim putem uđe u Srbiju istovara na nelegalni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.