Oprema za novorođenče

Izvor: Piplmetar.rs, 06.Feb.2024, 15:57

Oprema za novorođenče

Priprema opreme za novorođenče jedan je od najvažnijih zadataka sa kojima će se suočiti budući roditelji. Šta treba bebi? Odeća, sredstva za higijenu, krevet… – svaki element opreme ima svoj značaj. Proverite kako da kompletirate opremu za novorođenče da biste mu obezbedili udobnost i sigurnost od prvih dana života.
Osnovni elementi opreme za novorođenče Oprema za novorođenče ne mora da bude komplikovana ili preopširna, ali treba da sadrži nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << neophodnih elemenata koji će vašoj bebi pružiti najbolji početak u životu. Prilikom kompletiranja opreme obratite pažnju pre svega na kvalitet izrade i bezbednost materijala! Šta treba uključiti u opremu za novorođenče?
Odeća za novorođenče Odabir pravih veličina i vrsta odeće je ključan da bi se obezbedila udobnost i bezbednost vaše bebe od prvih dana života. Veličine odeće za novorođenče obično počinju od 56 cm (što odgovara prosečnoj dužini tela novorođenčeta), ali takođe vredi imati nekoliko komada veličine 62 cm da biste se pripremili za brzi rast bebe.
Proverite važeću ponudu odeće za novorođenčad i bebe u Pepcu.
Lista osnovne odeće koju treba uključiti u opremu za novorođenče:
Bodi (4-5 komada) – sa dugim ili kratkim rukavima (u zavisnosti od sezone) i sa kopčama na dnu za lakše presvlačenje. Gegice (4-5 komada) – od mekog i prozračnog pamuka, nežan za kožu i pruža udobnost. Kaftani (4-5 komada) – vezani ili pričvršćeni kopčama, majice koje ne morate da stavljate preko nežne glave novorođenčeta. Kapice i rukavice (po 2 komada) – kape će sprečiti da bebina glava izgubi toplotu, a rukavice će smanjiti rizik od slučajnih ogrebotina na licu (nokti novorođenčeta su mekani, ali njihovi vrhovi mogu biti relativno oštri). Kombinezon – za novorođenčad rođenu u jesen i zimu. Pribor za hranjenje Za mame koje doje, nezamenljiv pribor je pumpica za izmuzavanje koja omogućava da se mleko sačuva za kasniju upotrebu. Ulošci za dojenje pomoći će u održavanju udobnosti i higijene, posebno u prvim nedeljama nakon porođaja, kada je laktacija intenzivna i nepredvidiva. Poseban jastuk za dojenje ne samo da će olakšati pronalaženje udobnog položaja tokom hranjenja, već će pružiti i adekvatnu podršku za bebu. Poseban jstuk za dojenje ne samo da će olakšati pronalaženje udobnog položaja tokom hranjenja, već će pružiti i adekvatnu podršku za bebu.
Za roditelje koji bebe hrane adaptiranim mlekom, flašice i dude će biti od ključne važnosti. Važno je odabrati boce od bezbednih materijala koji ne sadrže BPA i druge štetne materije.Bočice takođe treba prilagoditi potrebama novorođenčeta – sa dovoljno malom rupom na kljunu da spreči prebrzo oticanje mleka. Cucle na flašici treba da budu mekane i fleksibilne kako bi što bliže oponašale prirodan osećaj dojenja.
Oprema krevetića
Udoban, siguran i pravilno odabran dušek, posteljina i ćebad su osnovni elementi koji stvaraju idealno okruženje za odmor najmanje dece. Oprema za krevetić mora da ispunjava visoke standarde kvaliteta i bezbednosti.
Ovo će biti potrebno novorođenčetu:
Dušek i zaštita za dušek – udoban, siguran i odgovarajuće tvrd dušek (npr. kokos) treba da odgovara veličini kreveta. Zaštita za dušek će zaštititi njegovu površinu od mogućih nezgoda. Posteljina – lagana i prozračna, od prirodnog pamuka. Ćebence – 2-3 komada ćebenceta razne debljine, koje će omogućiti da pokrijete bebu kod kuće i tokom šetnje, postižući zaštitu u trenutnim vremenskim uslovima. Higijenski artikli za novorođenče Kada se brinete o novorođenčetu, pravilna higijena igra ključnu ulogu. Odabir pravih higijenskih proizvoda je od suštinskog značaja kako biste nežnoj koži vaše bebe pružili optimalnu zaštitu i udobnost.
Neophodni higijenski proizvodi za novorođenče uključuju:
Pelene – izbor između pelena za jednokratnu i višekratnu upotrebu zavisi od preferencija roditelja. U slučaju pelena za jednokratnu upotrebu, obratite pažnju na njihovu upijajuću sposobnost i delikatnost materijala. Platnene, višekratne pelene su ekološki prihvatljiva alternativa, ali zahtevaju redovno pranje. Vlažne maramice ili blazinice – koriste se za nežno čišćenje kože tokom promene pelena. Izaberite maramice bez alkohola i mirisa koje su nežne za osetljivu kožu vaše bebe. Alternativa maramicama bi mogli da budu blazinice, koje će, kada se utope u mlaku vodu sa dodatkom blagog sapuna, podjednako efikasno očistiti bebinu kožu. Kozmetika – kreme za pelenski osip ili specijalne zaštitne masti će pomoći u sprečavanju iritacije kože oko pelenskog područja. Potražite proizvode koji sadrže prirodne sastojke kao što su cink, lanolin ili biljni ekstrakti. Kozmetička torbica za novorođenče treba da sadrži i nežnu tečnost za kupanje i šampon – birajte preparate namenjene upotrebi od prvih dana života. Šta još vredi zapamtiti? Komplet prve pomoći za novorođenče treba da sadrži termometar za merenje temperature, tečnost za dezinfekciju pupka, nazalni aspirator i osnovne zavoje.
Zapamtite da je pravilno pripremljena oprema temelj koji će obezbediti mir i sigurnost i za roditelje i za dete.

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.