Izvor: B92, 14.Okt.1999, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicione stranke potpisale sporazum o izbornim uslovima

Predstavnici opozicionih stranaka u Srbiji potpisali su u cetvrtak sporazum o izbornim uslovima u kojem od vlasti traze da raspise vanredne izbore u najkracem mogucem roku. Sporazum su potpisali predstavnici SPO, Saveza za promene, Saveza demokratskih partija, Nove demokratije, Demokratskog centra, Demokratske stranke Srbije i Demokratske alternative, dok su predstavnici Stranke demokratske akcije Sandzaka i koalicije Vojvodina odbili da stave svoj potpis na pomenuti sporazum. Posle potpisivanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedan od celnika SZP,Vuk Obradovic, izjavio je novinarima da ce opozicija u Srbiji od rezima najpre zahtevati organizovanje okruglog stola na kojem bi bili razmatrani predlozeni izborni uslovi. Obradovic medjutim, nije precizirao rok do kojeg bi vlast trebalo da odgovori na zahteve opozicije. Opozicione stranke u potpisanom sporazumu predlazu da na saveznim i republickim izborima bude proporcionalni sistem, da Srbija bude podeljena u, kako je navedeno, ne vise od 8 izbornih jedinica, kao i da izborni cenzus bude 4 odsto za ulazak u parlament. Takodje se predlaze i ukidanje Zakona o informisanju i novi zakon o politickim partijama prema kojem bi za registraciju stranke bilo potrebno najmanje 3 hiljade potpisa. Predsednik DSS, Vojislav Kostunica, rekao je da opozicija ovim sporazumom nastupa slozno u zahtevu za slobodnim i fer izborima. "Sada nam preostaje da se dogovorima oko mera koje cemo preduzeti ukoliko vlast ne pristane na nase izborne uslove", rekao je Kostunica dodajuci da je "radikalizam moguc i okviru institucionalizovanog i vaninstitucionalizovanog delovanja". Kao sto smo vec rekli, koalicija Vojvodina odbila je da potpise sporazum o izbornim uslovima, a njen predstavnik, Marijan Risticevic, izneo je razloge nepotpisivanja, a to je da su odbijeni zahtevi da se raspisu i republicki predsednicki izbori i da se spomene da Vojvodina bude jedna izborna jedinica. Inace, u tekstu sporazuma koji je podeljen novinarima predvidjeno je raspisivanje izbora na svim nivoima. Predstavnik SDA Sandzaka, Dzemail Suljevic, rekao je agenciji Beta da nije potpisao sporazum, jer ostale stranke nisu pristale na to da Sandzak bude jedna izborna jedinica. Organizator okruglog stola opozicionih stranaka, Dragoljub Micunovic, rekao da je danasnje potpisivanje sporazuma "pobeda razumne politike kao dogovora i stvarne brige za dobrobit gradjana".

Predsednistvo Srpskog pokreta obnove zatrazilo je danas od svih skupstina opstina i gradova u Srbiji, u kojima je na vlasti demokratska opozicija, da zahtevaju vanredne izbore na svim nivoima do kraja ove godine. Predsednistvo SPO je zatrazilo da sednice skupstina tih opstina i gradova budu odrzane u istom danu, u 12 sati sa istom, vec pomenutom, tackom dnevnog reda, saopstio je SPO. Ta stranka trazi da, odmah po dobijanju zahteva, nadlezni drzavni organi postignu sporazum sa predstavnicima parlamentarnih stranaka demokratske opozicije o izbornim uslovima i datumu odrzavanja izbora. Predsednik Srpske radikalne stranke i potpredsednik vlade Srbije Vojislav Seselj izjavio je na konferenciji za novinare da je njegova stranka spremna na razgovor sa opozicijom o svim vaznim pitanjima u zemlji, pa i o izbornim uslovima. Lider radikala je rekao da je sredjivanje birackih spiskova, koje zahteva opozicija, odmah prihvatljivo, dok se o broju izbornih jedinica, kako se izrazio, moze razgovarati. Seselj je predlozio da okrugli sto vlasti i opozicije bude prenosen uzivo na drzavnoj televiziji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.