Opoziciona koalicija u RS

Izvor: RTS, 28.Mar.2010, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opoziciona koalicija u RS

Predsednici Srpske demokratske stranke Mladen Bosić, Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić i Srpske radikalne stranke Republike Srpske Milanko Mihajlica potpisali Sporazum o koaliciji za opšte izbore za funkcije predsednika RS i srpskog člana Predsedništva BiH.

Predsednici tri najveće opozicione stranke u Republici Srpskoj potpisali su u Banjaluci koalicioni sporazum o podršci zajedničkim kandidatima za predsednika RS i člana Predsedništva BiH na oktobarskim opštim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izborima.

Komentarišući današnji koalicioni sporazum tri opozicione stranke u RS za predstojeće oktobarske izbore, Dodik je rekao da je svako slobodan da to čini na način kako misli da je to najbolje.

"Mi smo imali komunikaciju i sa SDS i PDP, jer smo mislili da je potrebno imati malo veći stepen odgovornosti u RS i da napravimo određeni dogovor usmeren na stabilizaciju političkih i institucionalnih prilika u RS. Oni su odlučili da urade ovo i ja nemam naravno nikavu reakciju u tom pogledu," rekao je Dodik.

Dodik je podsetio da je SNSD, ranije bez pompe, zajedno sa Demokratskim narodnim savezom (DNS), Socijalističkom partijom (SP) i Penzionerskom strankom (PS) dogovorio zajednički izborni nastup.

Favorit na predstojećim izborim je koalicija SNSD i pomenutih stranaka, poručio je Dodik.

Koalicioni sporazum pod nazivom "Zajedno za Srpsku" potpisali su predsednici Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić, Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić i Srpske radikalne stranke Republike Srpske (SRS RS) Milanko Mihajlica.

Prema koalicionom sporazumu, tri stranke će na oktobarskim izborima podržati kandidata SDS-a Ognjena Tadića za predsednika RS, kao i kandidata PDP-a za člana Predsedništva BiH, čije će ime biti poznato sredinom aprila.

U sporazumu se navodi da će SDS, PDP i SRS RS posle oktobarskih izbora zajednički formirati vlast na svim nivoima, a učešće pojedinih stranaka u izvršnoj vlasti biće srazmerno postignutom izbornom reazultatu.

Sporazumom su definisane osnovne postavke delovanja opozicione koalicije, koje podrazumevaju zaštitu ustavne pozicije RS i Dejtonskog sporazuma, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, poboljšanja ekonomskog i socijalnog stanja, te opredeljenost ka daljim evropskim integracijama.

Opozicione stranke u RS se, prema ovom sporazumu, zalažu za vojnu neutralnost BiH i RS, uz napomenu da BiH ne može postati članica NATO-a ili nekog drugog vojnog saveza dok to ne bude Srbija.

Predsednik SDS-a Mladen Bosić pozvao je ostale opozicione stranke u RS da pristupe ovoj koaliciji, navodeći da je već razgovarano sa predstavnicima ostalih opozicionih stranaka o pristupanju koaliciji "Zajedno za Srpsku".

Prema njegovim rečima, ukoliko bi ostale opozicione stranke u RS kandidovale svoje predstavnike za predsednika RS i člana Predsedništva BiH time bi "direktno pomogle kandidatima Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i vladajuće koalicije".

"Priča o trećem bloku nije problematična priča, ako se odnosi na parlamentarne izbore, ali ako bi bilo ko iz opozicije kandidovao svoje predstavnike za predsednika RS i člana Predsedništva BiH, bilo bi jasno da je to direktna pomoć SNSD i vladajućoj koaliciji", naveo je Bosić.

Kazao je da u koaliciji "Zajedno za Srpsku" nema mesta za stranke koje se zalažu za prekompoziciju RS i BiH ili koje RS "smatraju stranim telom". 

Alternativa vladajućoj strukturi u RS

Predsednik PDP-a Mladen Ivanić istakao je da je opoziciona koalicija istinska alternativa vladajućoj strukturi u RS, ocenjujući da je sadašnja entitetska vlast dovela RS u loše političko i ekonomsko stanje i defanzivnu poziciju.

"Uveren sam da je današnji dan početak promene sistema vlasti u RS", naglasio je Ivanić.

Predsednik SRS RS Milanko Mihajlica ocenio je da je vladajući režim Milorada Dodika "izneverio očekivanja građana", poručujući da je došlo vreme za promene i za sistemsku borbu protiv kriminala i korupcije.

Prema njegovim rečima, potpisnice opozicionog koalicionog sporazuma obavezala da posle izbora nastave da deluju zajedno, bez obzira da li će obezbediti parlamentarnu većinu i formirati vlast ili ne.

Kandidat koalicije "Zajedno za Srpsku" Ognjen Tadić izjavio je da namerava da pridobije što veću podršku stranaka koje žele da se u RS oporavi izvršna, sudska i zakonodavna vlast, da se vrati demokratija i obezbedi sloboda medija, te da se pobedi kriminal i korupcija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.