Izvor: N1 televizija, 20.Apr.2018, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija tvrdi da izmene zakona daju veća ovlašćenja Vulinu

Izmene zakona o odbrani i o Vojsci, na koje je i tokom javne rasprave iznet niz primedbi, danas su na gotovo isti način komentarisane i pred skupštinskim Odborom za odbranu i unutrašnje poslove. Predložene izmene, tvrdi opozicija, daju veća ovlašćenja ministru odbrane, čak i u delu o kojem bi trebalo da se stara isključivo struka.

Izvor: N1

Kao jedan od malobrojnih civila u sistemu odbrane i dosad je imao široka ovlašćenja. Od sada će imati još šira. >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija <<

U nadležnosti ministra odbrane ubuduće će biti i neka ovlašćenja načelnika Generalštaba - Aleksandar Vulin lično će odlučivati o prijemu civila u službe Vojske i to bez javnog konkursa, a direktno će određivati i koga će, izvan sistema odbrane, obezbeđivati vojna policija.

"Za to postoji uprava u Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno u policiji, koja štiti sve civile plus policajce. Nema nikakvog razloga da se stvara takva mogućnost da vojne službe, vojna policija štite neke... i to nije čak definisano koje kategorije", smatra predsednik Nove stranke Zoran Živković.

To je, kažu u Ministarstvu odbrane, samo unošenje u Zakon onoga što u praksi već postoji - da ministar postupa po nalogu nadležih službi o tome koga će vojna policija štititi.

"Ministar odbrane samo donosi odluku o tome. On praktično donosi odluku i raspoređuje i kaže da će taj i taj obavlja po proceni službi bezbednosti i po odluci odbora. Imamo i uredbu Vlade o tome i na osnovu toga ministar donosi svoju odluku. On je i dosad to donosi i radio", kaže sekretar Ministarstva odbrane Zoran Lazić.

Iako u ministarstvu tvrde da zaštitu vojne policije može da dobije samo bivši državni funkcioner, u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku upozoravaju da to predloženom izmenom zakona nije jasno naznačeno, jer se pominje samo kategorija civila.

"Ministru odbrane date ovlašćenja, pa sad on može da dodeli vojnu policiju kao zaštitu bilo kom civilu, bilo to član Vlade ili neko ko nema nikakve veze sa Vladom ili neko ko ima samo privatne veze sa nekim članom Vlade. Na neki način stvara se rizik da vojna policija počne da se koristi i kao nečije privatno obezbeđenje, što nije baš u skladu sa mandatom Vojske Srbije", smatra Katarina Đokić.

Zabrinjavajuća je, kaže naša sagovornica, i izmena prema kojoj Vojna policija više nije u obavezi da civile, koje zatekne u vršenju krivičnog dela, preda na dalji postupak redovnoj policiji.

Na sve te sporne promene civilni sektor poslao je ministarstvu svoja mišljenja i predloge, ali ništa od toga nije se našla u tekstu koji je prosleđen Skupštini.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Ministru odbrane još šira ovlašćenja

Izvor: N1 televizija, 20.Apr.2018

U nadležnosti ministra odbrane ubuduće će biti i neka ovlašćenja načelnika Generalštaba. Pogledajte prilog Igora Košuta:..Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.