Opozicija odbila Jaukoviča

Izvor: B92, 25.Jan.2014, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija odbila Jaukoviča

Kijev -- Opozicija odbila predlog predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča da preuzme mesto premijera, javlja Raša tudej.

Bivši bokserski šampion Vitalij Kličko poručio je da moraju da se održe predsednički izbori, a Arsenij Jacenjuk, jedan od lidera opozicije, da se donese nov ustav. Kličko je dodao da če se pregovori nastaviti, javio je reporter RT.

"Naš zahtev je da se održe predsednički izbori ove godine...Nećemo odustajati, ali razgovori će biti nastavljeni", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je demonstrantima Kličko nakon što je Janukovič ponudio opoziciji mesto premijera da bi se okončala kriza u zemlji, prenela je agencija AFP.

Arsenij Jacenjuk poručio je demonstrantima da je opozicija spremna da preuzme odgovornost, odvede Ukrajinu u EU i oslobodi Juliju Timošenko.

Agencija AP je prenela da je Jacenjuk poručio da je opozicija spremna da vodi zemlju, ali ne i da odmah prihvati ponudu predsednika Janukoviča da on postane premijer.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič ponudio je ranije danas mesto premijera jednom od lidera opozicije Arseniju Jacenjuku, a mesto vicepremijera Vitaliju Kličku.

U razgovorima predstavnika opozicije s Janukovičen, Jacenjuku je ponđeno mesto predsednika vlade, na kojem bi zamenio Nikolaja Azarova, dok je drugom vodji opozicije, bivšem bokserskom šampionu Vitaliju Kličkovu, ponudeno mesto potpredsednika vlade zaduženog za humanitarne poslove, prenose mediji.

No deal @ua_yanukovych, we're finishing what we started. The people decide our leaders, not you. #Євромайдан

— Arseniy Yatsenyuk (@Yatsenyuk_AP) January 25, 2014

Predsednik Janukovič takođe je obećao da će razmotriti mogućnost da izmeni ukrajinski ustav - po kojem šef države ima veoma velika ovlašćenja - ili raspisivanjem referenduma ili usvajanjem zakona.

Janukovič se i danas sastao s liderima opozicije, nekoliko sati pošto je ministar unutrašnjih poslova izjavio da su uzaludni napori da se aktuelno stanje u zemlji reši mirnim putem.

Na razgovore s predsednikom, u jeku antivladinih protesta u Ukrajini, došli su predsednici nekoliko parlamentarnih grupa.

Još jedan demonstrant, koji je zadobio teške povrede u sukobima sa ukrajinskom policijom u sredu, preminuo je danas u bolnici, čime se, kako su izjavili zvaničnici iz Kijeva, broj poginulih popeo na tri, dok demonstranti tvrde da je u protestima poginulo šest ljudi.

Ministarstvo unutrašnjih poslova optužilo je demonstrante u Kijevu da su oteli dva policajca, što demonstranti demantuju.

Portparol kijevske bolnice izjavio je AFP-u da je demonstrant koji je zadobio teške povrede bio podvrgnut nizu operacija, ali je preminuo u bolnici.

Prema navodima Slobodarske stranke, preminuo je Roman Senjik (45), koji je zadobio teške povrede pluća u sredu u sukobima sa policiojom. Oko 100 antivladinih demonstranata u Ukrajini pokušali su danas da zauzmu glavnu zgradu ministarstva energetike, izjavio je ministar energetike Eduard Stavicki.

Nastojanja da se ukrajinska kriza reši mirnim sredstvima bez upotrebe sile nisu dala rezultat, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Vitalij Zaharčenko, optužujući demonstrante da dovlače vatreno oružje pred njegovo ministarstvo, prenosi AFP.

"Događali u Kijevu proteklih dana pokazali su da naši pokušaji da rešimo sukob mirnim putem, bez sile, nisu urodili plodom. Naši apeli nisu ostali uslišeni i primirje se krši", poručio je ministar.

Optužujući opoziciju da ne može da obuzda radikalne elemente, on je rekao da vlasti imaju informaciju da demonstranti "dovlače vatreno oružje" ispred njegovog ministarstva u centru Kijeva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na demonstrante da odmah oslobode otete policajce koje drže u gradskoj skupštini Kijeva koja se nalazi pod okupacijom demonstranata skoro dva meseca.

Predsednik Viktor Janukovič je odbio zahtev demonstranata da podnese ostavku i raspiše prevremene izbore i juče je opoziciji ponudio same manje ustupke.

Posle toga su nastavljeni sukobi u delu Kijeva gde se nalaze zgrade državne administracije. Demonstranti su gađali kamenicama i "Molotovljevljevim koktelima" policiju koja je odgovorila svetlećeim granatama, suzavcem i gumeniim mecima.

Demonstranti su danas zauzeli zgradu regionalne administracije u Vinici, pošto policija nije uspela da spreči njihov upad u taj objekat. Oni se nalaze u konferencijskoj sali i traže ostavku regionalnih vlasti.

Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov je u razgovoru sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem primetio da je važno ne mešati se u proces u Ukrajini i uzdržati se od izjava koje samo mogu pogoršati situaciju, javlja Itar-Tass.

Svaka upotreba sile u rešavanju krize u Ukrajini je neprihvatljiva i razgovori moraju biti jedino rešenje, izjavio je najbogatiji Ukrajinac Rinat Ahmetov koji je glavni saveznik predsednika Viktora Janukoviča.

"Postoji samo jedno rešenje političke krize -mirno. Svaka upotreba sile je neprihvatljiva. Jedini način je da se prekinu ulični sukobi i počnu pregovori", rekao je Ahmetov, ključna ličnost u Janukovičevoj Partiji regiona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.